сряда , 21 март 2018
Начало / Спорно за спорта / Беломъжев устремен към покоряване на нови върхове в ски ориентирането

Беломъжев устремен към покоряване на нови върхове в ски ориентирането

Станимир Беломъжев е трикратен европейски шампион и двукратен вицесветовен шампион по ски ориентиране. Постиженията му обаче не свършват дотук, след като в началото на тази година се класира трети на „Ски О-тур“. Но какво всъщност представлява ориентирането в зимни условия през очите на най-добрия ни състезател?

„Повече от 15 години това е моят живот и е трудно да го опиша, но ски-ориентирането е зимен спорт, който съчетава във себе си придвижване със ски и навигация, уменията да разчиташ топографската карта и по нея да избираш избора си на вариант. Бих го описах изключително интелигентен спорт, защото освен всичко останало – че е необходимо да си физически подготвен и да можеш да бягаш бързо и да се придвижваш със ските, ти е необходимо и да взимаш много адекватни и бързи решения, за да можеш да не губиш излишно време при избора на вариант“, обясни Беломъжев.

По думите му това е интелигентен спорт.

„Занимавал съм се наистина до 12 годишна възраст съм се занимавал със ски бягане. Имам стабилна основа върху ски бягането и така стабилни постижения. Но просто още при първото ми запознаване, при първото ми участие на ски ориентирането, много ми хареса това, че е необходимо освен да бягаш, да можеш и да мислиш – да се опитваш да намериш баланса между скорост на придвижване и мисловен процес, и да ви кажа на първите състезания въобще не се получаваше това нещо. Изключително много се губех и точно това ми хареса, че има една тайнственост и когато намираш, когато преминаваш през всеки 1 обект, през всяка една точка, която ти е поставена на състезателния маршрут, ти изпитваш някакво удоволствие“, посочи спортистът.

Той посочи, че всичко е въпрос на изключително много практика и добави, че му се случва много често да тренира с карти от други състезания, да пробягва стари маршрути, въпреки че не участвам на тези терени.
„Просто взимам картата, слагам си я във бланшета и започвам да си тренирам по пистата за ски бягане където и да е. Просто да се адаптирам, че съм на друг терен, през какви следи минавам, къде минавам, за да може да оттренира това нещо – поглеждайки, да се фокусираш точно погледа на това място, което си бил достигнал. Също така много често ми се случва да си слагам различни четива – било то вестници, било то книги, си ги слагам в това устройство, този бланшет, които ние носим и да си тренирам и да си чета“, разказа Беломъжев.

След силната изминала година, в която печели 3 титли на Първото студентско световно първенство в Русия и бронзов медал на Европейския шампионат по ски ориентиране, сега погледите са насочени и към предизвикателствата през новата година.

Той сподели, че предстои Европейско първенство, което започва от 4 февруари, след това има С. Геймс в края на месец февруари и Световното първенство на 7 март в Красноярск, Русия.

„Доста голяма основа сме поставили до тука, надяваме се да бъдем здрави, да имаме късмет и отиваме да се борим за медали. Физиологично погледнато, спортната форма се опитваме да я насочим да бъде към края на месец февруари и началото на месец март. Така че, заради това нещо ние смятаме, че е по-важно за нас да постигнем добри резултати на Световното първенство, отколкото на Европейското (като разликата между 2-те е по-голяма от 1 месец) и точно заради това, защото не може да се изгради върхова форма със 2 върха във толкова кратък срок, ние сме се фокусирали върху Световното първенство“, посочи Беломъжев.

Спортистът обясни, че Европейското ще бъде преходният старт – първенство, от което няма да очаква никакви резултати, но няма да го подцени.

„Напротив – както всеки един старт, на които аз участвам ще се раздам не на 10, а на 120%. Но смятаме, че наистина формата ни ще да бъде малко по-късно“, заяви той.

Освен индивидуално, Беломъжев се състезава и в щафета заедно с другата ни добра състезателка Антония Григорова. Станимир обаче твърди, че отвъд печеленето на медали, има и още една по-важна цел пред състезателите ни по ски ориентиране – а именно популяризирането на този спорт.

„Това е наистина основната идея, покрай успехите, които успяваме да постигнем аз и Антония, както Кирил Николов, както вече добре познава обществото и Иван Сираков, да можем да популяризираме този спорт, защото той е наистина изключително красив и интелигентен спорт, свързан с е с природата, а все повече хора забелязвам, че започват да търсят природата и това, че са отцепени заради различните ангажименти и трудовия процес и т.н., забелязвам интерес въобще като цяло към спорта и наистина ако успеем да им покажем какво представлява нашият спорт. Аз съм сигурен, че на тях много ще им хареса“, убеден е Беломъжев.

Чуйте целия разговор с него в следващото видео:

Вижте също

Джокович: Превъзмогнах болката, мисля само за играта. Променят правилата в тениса заради Серина Уилямс?

Новак Джокович ще излезе на кортовете в Маями с различна нагласа. Бившият номер 1 призна, …