сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / Културно / Бела Тар не чука на вратата, направо влиза с взлом

Бела Тар не чука на вратата, направо влиза с взлом

Унгарският режисьор Бела Тар е име-легенда в европейското кино. Дебютът му е през 1977 г. с късометражния филм „Семейно гнездо“, а „Проклятие“, „Алманах на падението“, „Сатанинско танго“, „Веркмайстерови хармонии“ са белязани от разпознаваемия му почерк – черно-бяла лента, дълги по няколко минути кадри, особен ритъм.

„Дългият кадър е зареден със особено напрежение. Всеки трябва да е на върха, всеки трябва да е вътре в ситуацията. Това е много особено напрежение. От друга страна, актьорите не могат да избягат от ситуацията, защото камерата снима, снима, снима“, сподели режисьорът в интервю за BiT по време на 20-я София филм фест.

„Торинският кон“ от 2011 г. е последният филм на Бела Тар. „С екипа ми искахме да разкажем история за края на един живот, който настъпва без апокалипсис, просто всичко става тихо, просто изчезва. Това искахме да направим. Още преди да започнем снимките, знаех, че ще бъде последният филм“, обясни още той.

Бела Тар преподава във Филмовото училище в Сараево. Там учат млади режисьори от различни краища на света. „Моето мнение по този въпрос е много просто: Не на образованието, да на освобождаването!“, категоричен е Бела Тар.

Цялото интервю с режисьора гледайте във видеото:

Вижте също

КултурНО: Найджъл Кенеди свири 3 произведения на Георги Андреев в България през септември

Найджъл Кенеди се завръща в България през септември. Освен новия прочит на „Годишните времена“ от …