понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Бела Димова за Великобритания след Брекзит: Няма достоен път навън

Бела Димова за Великобритания след Брекзит: Няма достоен път навън

Това беше един много тъжен и шокиращ резултат, аз не допусках нито за минута, че може да се стигне до там, сподели в еМисия България българката Бела Димова, която е учила и живяла в Кеймбридж, по повод резултата от референдума за Брекзит във Великобритания.

Според нея в британското общество е излязло на повърхността същото разделение като това в България по време на протестите през 2013 г. – на „умните и красивите“ от големия космополитен град срещу останалите граждани – по-ниско образовани, по-бедни, от провинцията и т.н.

Референдумът взе едни определени разлики и ги увеличи до такава степен, че те станаха опасни, коментира тя, като добави, че подобен процес, в който политически лидери спекулират с тези различия за тяснополитически цели, се наблюдава на все повече места в Европа.

Попитана за ролята на медиите в кампанията за и против Брекзит, Бела Димова посочи, че медийният ландшафт във Великобритания не е много по-различен от този у нас, че и там имат своите „Пеевски медии“ и с много ясна политическа окраска.

Човек има свръхснабдяване с информация и трябва много критично и внимателно да я отсява, а това за много хора е трудно, особено след като и политически лидери си позволяват да разпространяват откровени лъжи, отбеляза тя.

Запитана грешка ли е, че самият Брюксел не се намеси в кампанията за оставане в ЕС, тя отбеляза, че един от аргументите за протестния вот е бил именно прекалената намеса на Брюксел и участие в кампанията би се възприела много негативно.

„Много е трудно да си представим, че някой политически лидер, дори тези, които предвождаха кампанията за излизане, ще застане и поеме отговорността да задейства чл. 50. Много е трудно и да си представим, че парламентът ще гласува срещу волята на своите избиратели. Великобритания е сериозна демокрация, където тези решения не се взимат с лека ръка. В момента те се поставиха в една улица без много изходи. Няма достоен път навън“.

В студиото международният редактор на Би Ай Ти Драгомира Капитанова пък показа и коментира карикатури за Брекзит, както и графики, които правят разбивка на начина, по който са гласували различни градове и области в страната, както и групи по образование, възраст и др.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …