четвъртък , 30 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Бедствия, протести, мерки за сигурност – какво се случва преди футболното първенство във Франция
FRANCE_COMMENTARIES картинка

Бедствия, протести, мерки за сигурност – какво се случва преди футболното първенство във Франция

Лошо време, наводнения, протести и поредица от стачки, заплахи от тероризъм и засилени мерки за сигурност – такава изглежда ситуацията във Франция преди Европейското първенство по футбол.

За това какво се случва в страната в еМисия България разказаха адв. Любомир Роглев, който се включи от Париж, и журналистът Николай Конакчиев.

Роглев потвърди, че мерките, особено в Париж, са засилени, като има патрули, проверки на багажите и др. Регистриран е и по-малък брой туристи в страната, която след дни ще е домакин на първенството. По думите му обаче психоза няма, а заведенията и магазините са пълни.

Конакчиев напомни, че извънредното положение, въведено във Франция след атентатите, е един резерв, който дава на правителството възможност да се справи с всякакви извънредни ситуации.

Двамата обсъдиха и продължаващите в страната протести и стачки. Според адв. Роглев демонстрантите са „много голямо малцинство, което към се прибавят маргинални елементи, предизвикващи сблъсъци с полицията“. По думите му те „не представляват нищо и никого“.

Стачките пък, обясни той, се дължат на един от синдикатите, който започва да губи своите властови позиции и влияние.

И двамата събеседници се съгласиха, че реформата в трудовото законодателство, която предизвика напрежението, е крайно необходима.

Конакчиев напомни за изключителните права, давани в тази сфера на гражданите от предишните правителства, които натоварват системата, вкл. с множество злоупотреби, и от които отказването сега би било много болезнено.

Франция е на кръстопът и трябва да вземе мерки, категоричен бе журналистът. Чуйте целия разговор с адв. Любомир Роглев и журналиста Николай Конакчиев:

Вижте и репортаж за наводненията във Франция:

Вижте също

OLGA картинка

Галина Риом-Ройбек: Един живот от България до Дания

Днес ви разказваме историята на Галина Риом-Ройбек. Тя има датска фамилия, но потеклото й е …