понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / „Бедните“ декларации на висшите държавни лица – коментар на финансовия журналист Цветелина Йорданова

„Бедните“ декларации на висшите държавни лица – коментар на финансовия журналист Цветелина Йорданова

Системата на публичност на имуществото на политиците и хората на висши държавни длъжности не е достатъчно ефективна и не бива да очаквате премиери, министри и опитни политици да бъдат хванати по лесен начин.

Това коментира финансовият журналист от „Медиапул“ Цветелина Йорданова по повод данъчните декларации на българските политици в Сметната палата.

„Сред журналистическата гилдия вече има едно отегчение, когато веднъж годишно се налага да проверяваме декларациите на властта, защото е почти сигурно, че в тях няма да открием нищо, особено на пръв прочит. Ако се открият проблеми, те са по-скоро при средния ешалон на властта и при по-неизвестни имена“, добави тя.

По думите й фактът, че премиерът Бойко Борисов не е декларирал огромни доходи, означава просто, че не би трябвало да има такива.

От декларацията на Борисов излиза, че е най-бедният премиер досега, съгласиха се водещият и гостът.

Тези декларации се проверяват от Сметната палата и сега тече един шестмесечен период, в който се сравнява информацията с тази в регистрите, но проверяващите нямат достъп до банкова тайна и ако открият несъответствие между доходи и имущество в размер над 10 хил. лева, лицата на висши държавни длъжности се предават за проверка на НАП, припомни журналистката. По думите й идеята на тази публичност на имуществото е да се види в периода между влизането и излизането си във властта хората са се обогатили.

Цветелина Йорданова и Сашо Диков коментираха и декларацията на транспортния министър Ивайло Московски, според която той няма никакво имущество, освен 12 хил. лв., както и появилите се в медиите информации, че жената, с която живее, си е купила през 2011 г. апартамент за 247 хил. лв в комплекса на братя Домусчиеви в кв. „Изток“, а кредита по него е изплатила за три години.

В интервю на Диков със самия Ивайло Московски министърът отрече да живее във въпросния комплекс. Той заяви, че адресната му регистрация е на друго място и че не се е интересувал как точно е била погасявана ипотеката на неговата партньорка, с която по думите му е в отлични отношения.

В студиото Цветелина Йорданова коментира, че публичните фигури често злоупотребяват с понятието „личен живот“. Ако той живее с нея на съпружески начала, трябва да декларира и нейното имущество, обясни журналистката. Това обаче не е направено.

Двамата с водещия обсъдиха също декларациите на правосъдния министър Екатерина Захариева и на подуправителя на БНБ Калин Христов. Вижте подробности от разговора във видеото:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. BIT Mnogo slabo interview !! Molia slojete profesionalen journalist !!