понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Баясгалан Дашням: От монголските степи до голямата сцена

Баясгалан Дашням: От монголските степи до голямата сцена

Баясгалан Дашням е родена в Монголия. От малка мечтата й е голямата оперна сцена. След като печели конкурс в страната си, избира да учи в България. Идва у нас през 1986 година. След промените решава да остане и да усъвършенства гласа си. За да се издържа, работи като сервитьорка и продавачка.

Междувременно се запознава с Гена Димитрова, която я взема под крилото си. След години обучение, Баясгалан постига целта си – главна роля в операта „Турандот“. Това става и „нейната роля“ – в петък, на сцената на Националната опера и балет, ще излезе за 117 път в главната роля.

„Монголците се раждат върху коне и умират върху коне“. Това е едно от народните вярвания на монголците, сподели Дашням. „Не беше лесно да се преборя, имаше страшно много конкуренция. Три години поред участвах в конкурс и най-после ме приеха. Нямам музикално образование, но тогава се ценеше само талантът. Другото се учи – техника и ноти“, спомни си началото на своята кариера оперната певица.

В първите години на демокрацията, тя живее в България. „Преходът беше труден. Нямаше храна, имаше режим на тока и водата“, спомни си оперната певица. „Докато стигна до г-жа Димитрова беше трудно. Трябваше да работя, за да се издържам и да плащам обучението си, да се нахраня. След като завърших имах чувството, че още не съм достигнала ниво“, сподели монголката.

„Когато работим, тя е много строга. Трябва да дам всичко от себе си, да слушам и да попивам всичко. Когато уроците приключат се забавляваме, ходим на вилата на чист въздух. Съвсем друг човек става – много грижовна. Непрекъснато ме критикуваше, но не го приемах като унижение или мачкане, а като стремеж да стана много по-добра“, спомни си Баясгалан Дашням.

Кристина Владимирова се срещна с монголската оперна певица, която избира България за своя втора родина. Баясгалан Дашням разказва в следващото интервю какво е да работиш с голямата Гена Димитрова:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …