понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Бащата на „Бързи и яростни“: В София се чувствам в един по-справедлив свят

Бащата на „Бързи и яростни“: В София се чувствам в един по-справедлив свят

Роб Коен, режисьорът на холивудския екшън “Бързи и яростни”, снима новия си филм почти изцяло в България. Снимките на лентата, чието име още не е ясно, досега бяха в столицата, а сега – и по Черноморието.

С Коен се срещна Ирина Асиова-Диамант, която видя и част от реквизита, използван в продукцията. Като например Доминатора – чудовищно возило, което преследва урагани.

„Конструиран е като танк, за да удържи на вятър със скорост 250 км/ч. Освен това е оборудван с научно изследователска апаратура, която разчита различните показатели на природното бедствие. В общи линии наподобява реално превозно средство, но в моята версия е як камион за преследване на бури“, обяснява той и твърди, че след края на снимките Доминатора може потегли и по софийските улици.

„Много ми се иска да го паркирам пред някой фамозен клуб. Отваряме вратите. Отвътре изскачат няколко моделки. Би било чудесно. Със сигурност ще сме добре дошли навсякъде“, шегува се режисьорът.

По думите му работата с българския екип върви страхотно, хората са отдадени, добре подготвени и отговорни. И „бачкат здраво“. „Смея да кажа, че между нас определено има разбирателство. Снимаме вече 25 дни. Вървим по график, което дължа на тях“.

Роб Коен признава, че е вълнуващо да вижда как класиката му „Бързи и яростни“ е обиколила света и е повлияла на толкова хора. Доминатора, например, е създаден от българи.

„Посветил съм много време на изграждането на коли за различни филми, но никога не съм си представял, че нещо, което съм направил преди 15 години, ще вдъхнови група ентусиасти в другия край на света да основат компания за модификация и строителство на автомобили. Не можех да повярвам, че точно тук ще намеря място като работилницата на тези момчета – изключително напреднало и иновативно.“

В София Роб Коен е от май месец, живее съвсем в центъра на града и сякаш напълно се е слял с местните. През уикенда обича да сяда в кафене пред Народния театър и да си пуши пурата, наблюдавайки сватбените партита в близост. Обожава и пазарите на открито, които посещават с приятелката му Рома.

„Не мога да не отбележа, че цените тук са доста по-приемливи от тези в Лос Анджелис или Ню Йорк, например. Там за едно еспресо плащаш пет долара, а тук струва един лев… Затова в София се чувствам като в един по-справедлив свят. Като прибавим и красивата архитектура, парковете, площадите, малките магазинчета… усещам, че ще ми е трудно да си тръгна. Надявам, че ще намеря друг филм, с който да се завърна да работя тук.“

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …