понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Банковите такси по запорите – въпроси и решения

Банковите такси по запорите – въпроси и решения

Таксите „дебитен оборот“ и „поддръжка на сметката“, за които през последните дни множество медии, неправителствени организации и адвокати сигнализираха, всъщност не са нови и банките отдавна ги налагат.

Това заяви в еМисия България адв. Станислава Виткова, която изпрати сигнал за тази практика в писмо до редица държавни институции.

В него адв. Виткова се обръща към институциите по повод гласувания на първо четене законопроект за промяна в Закона за платежните услуги и платежните системи, в който според нея трябва да залегне принципът на изчерпателност на видовете такси, които банките имат право да събират.

„Банките като цяло извършват дейност по превод на парични средства и е нормално да вземат такси за тези услуги. Причината за моя сигнал е, че таксите, за които става въпрос, са определени за заплащане от длъжници в случаи, в които те имат сметки в банки.

Когато бъде наложен запор върху сметка, банките следва да изпратят всички парични средства от сметката на длъжника по сметка на съдебния изпълнител, за което се оказа, че вземат такси“.

По думите й това не е правилно, тъй като банките изпълняват свое задължение в качеството си на трето задължено лице по отношение на кредитора, който събира средствата. Идеята ни бе институциите да обърнат внимание на това обстоятелство и да го предвидят, докато приемат новия закон, добави адв. Виткова.

Според нея писмото е било подадено тъкмо в подходящия момент – точно когато законопроектът е бил минал на първо четене и е предстояло разглеждането му на второ.

С водещия двамата обсъдиха и отговорите от страна на БНБ, която посочва, че всичко е написано в договора между клиента и банката, както и на омбудсмана Мая Манолова, според която те нямат правомощия да се занимаят с въпроса. Би Ай Ти също потърси за коментар председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, но тя отказа участие.

В разговора по телефона се включи и адвокат Валентина Иванова, според която този проблем, а и всички безобразия около действията на банките, е бил многократно поставян през годините.

Тя припомни, че специално по отношение на таксите, още през 2005 г., при подготовката на първия законопроект за потребителските кредити, като част от работната група тя лично е предложила конкретни текстове, за да се избегнат прогнозираните от тях хаос и злоупотреби, на каквито ставаме свидетели през последните години по думите й.

През 2013 г. внесохме седем конкретни мерки за регулирането на всички безобразия в банковата система, като една бе свързана именно и с конкретните такси, добави тя.

„Още тогава посочихме, че ако този пакет мерки не се случи, ще има още по-кошмарни последици. Започна се стъпка по стъпка някаква мимикрия и опити те да се изпълняват, имаше ред законодателни промени, но те бяха така изопачен и частични, че в момента наблюдаваме резултата.

А той е, че за да компенсират загубите (според тях) от намаляването на лихвите, банките започнаха неконтролируемо да въвеждат такси за щяло и нещяло, за неща, които изобщо не са никакви услуги“.

Според адв. Иванова отново са създадени обтекаеми текстове в закона, създаващи неконтролируема среда на банките за злоупотреби.

Решението според нея е ясно: нормативна класификация по категории и видове плащания, събирани от банките с оглед коректно дефиниране на това, което съставлява такси в законовия смисъл – цена за извършвана услуга. Задължително е необходимо и да е налице нормативно разграничаване от суми, срещу които потребителят не получава услуга, а му се вменява заплащане на дейност, с което банката осребрява свои присъщи за дейността си разходи.

Какво още посъветваха юристите потребителите – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …