вторник , 28 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Балкански игри – или защо Хърватия блокира пътя на Сърбия към ЕС
CROATIA картинка

Балкански игри – или защо Хърватия блокира пътя на Сърбия към ЕС

Това са балкански схеми, които се повтарят – това коментира в еМисия България колегата от Би Ай Ти Десислава Димитрова по повод новината, че Хърватия блокира съседката си Сърбия за ЕС.

Надеждите за отваряне на важната преговорна глава за правосъдие и човешки права със сръбската страна бяха попарени, след като делегат от Загреб в Съвета на ЕС отказа да одобри доклад на Европейската комисия, оценяващ положително готовността на Белград.

Ако си спомняте, по сходен начин преди първо Италия блокира Словения, после Словения – Хърватия, а сега тя – Сърбия, припомни журналистът.

Димитрова обобщи и трите основни искания на Хърватия, сред които да се промени отношението към хърватското малцинство в Сърбия, което е под 1% от населението, като то да получи и места в сръбския парламент. Другите проблеми засягат отношенията между Сърбия и Международния съд в Хага и юрисдикцията и компетентността на сръбските съдилища да гледат дела за военни престъпления, извършени в бивша Югославия.

„Хърватия е най-новата страна членка на ЕС, като след нея не се знае как и дали процесът на разширяване ще продължи, предвид ситуацията в Европа. Според някои наблюдатели през следващите поне 10 години няма да има нови страни членки, но въпреки това Сърбия иска да използва това време за подготовка“, коментира още Димитрова.

Тя припомни, че преговорни глави 23 и 24 са най-тежките и важните и затова се започва от тях.

Димитрова цитира и два международни доклада от последните дни, според които след известен напредък между 2004 и 2010 г., през последните години в региона всичко се движи стремглаво надолу, а специално Сърбия има проблеми с всички свои съседки по една или друга причина.

Властите в Сърбия вече определиха позицията на Хърватия като рекет и шантаж, но според медиите и в двете страни, най-вероятно решение скоро няма да има и Загреб няма да отстъпи, подчерта Димитрова.

Чуйте целия й коментар:

Вижте също

XRISTO_IVANOV картинка

Христо Иванов: Този парламент е еднопеевски, с повече плесен и по-малко смокинови листа

Председателят на движение „Да, България“ Христо Иванов гостува в студиото на еМисия България ден след …