събота , 3 декември 2016 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Балкански филмов проект в Мюнхен представя традицията на мартеницата
MARTENICI картинка

Балкански филмов проект в Мюнхен представя традицията на мартеницата

Деца от три държави: България, Румъния и Гърция, ще участват във филмов проект, посветен на мартеницата. Живеещите в Германия балкански общности ще представят свой собствен прочит върху древната традиция на изработване и плетене на червено-бели конци и прежда.

„Идеята се зароди спонтанно на среща между мен и представителка на румънското дружество. Тя ми разказа за нейната книга за мартеницата, която е преведена от румънски на немски език. Тяхната легенда се различава като съдържание от нашата, но е също много интересна. Има за цел да представи доброто в човека и това, че доброто винаги надделява над лошото. Така решихме да направим общ проект, в който да представим хубавата традиция на 1 март да се разменят бели и червени конци с пожелания за здраве и дълголетие“, разказа сънародничката ни Димитрина Ланг от дружество „Единство“ в Мюнхен.

Тя сподели още, че филмът ще обединиразлични малки филмчета от групите за деца, които ще обяснят и покажат как се прави мартеница, защо се закичваме и какви са пожеланията при ритуала.

Ще бъде представена легендата по малко по-модерен начин, уточни още Димитрина Ланг.

Вижте също

ROSHKEV картинка

Стоил Рошкев и 18-годишното отлежало вино на новия му роман „Кибермодернизъм“

Казват, че хубавата книга трябва да отлежи поне девет години, но политическият роман „Кибермодернизъм“ е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *