понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Балканистът Боби Бонев за политическата (не)стабилност на Балканите

Балканистът Боби Бонев за политическата (не)стабилност на Балканите

Последните събития от политическия и обществен живот в страните от Западните Балкани коментира в еМисия България балканистът Боби Бонев.

Правителствената криза в Хърватия да бъде решена с нови избори, реши мнозинството в хърватския парламент в понеделник, като гласува за разпускането му след само пет месеца управление и за провеждането на предсрочни избори през септември.

Според експерта политическата класа и обществото в страната са твърде дълбоко разделени на две равностойни половини, като това е основен фактор за политическата нестабилност в страната. По негови прогнози тя ще се задържи в обозримо бъдеще, на фона и на общата нестабилност в региона.

Дори да има парламентарни избори през септември, то съставянето на правителство в Хърватия пак ще е трудно, смята Бобев, като не очаква нито една от политическите сили да вземе видимо надмощие скоро. Според него в страната се наблюдава връщане на стария хърватски национализъм.

Бобев коментира и срещата между сръбския премиер Александър Вучич и президента на Хърватия Колинда Грабар Китарович в сръбския град Суботица, на която двамата подписаха декларация за развитието на отношенията и решаване на откритите въпроси между Сърбия и Хърватия.

Експертът определи декларацията като нещо добро само по себе си и резултат от сериозна предварителна подготовка – както и от външен натиск, но изрази съмнение, че това е документ с решаващи последствия, и предупреди, че той не би трябвало да се натоварва с прекалено много очаквания.

Относно най-големия протест в Македония, който събра хиляди в центъра на Скопие в понеделник вечерта, той изрази надежди да не се стигне до нещо по-крайно, например действията да прераснат в етнически сблъсъци.

Гледайте целия коментар на Боби Бобев за случващото се в балканските ни съседки:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …