петък , 20 юли 2018
Начало / Жива връзка / Балканист: Турция и Русия ще се приближат още по-плътно след убийството на посланика

Балканист: Турция и Русия ще се приближат още по-плътно след убийството на посланика

След убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов, застрелян на откриването на изложба, последваха светкавични реакции от страна на президентите на двете страни Путин и Ердоган.

В официалните си изказвания те провидяха в нападението, извършено от 22-годишен възпитаник на полицейска академия и бивш служител на спецчастите за бобра с безредиците, опит да бъдат провокирани, да се дестабилизират затоплящите се отношения между двете държави, както и да се наруши взаимодействието им в Сирия.

Какво следва оттук нататък – коментираме с Мариян Карагьозов от Института по балканистика.

Руският посланик бе атакуван наистина с цел да бъде вбит клин в отношенията между Русия и Турция, съгласи се той, като напомни, че Карлов бе един от хората, свързани с преговорите и евакуацията на хора от Алепо.

Парадоксално, резултатът ще е още по-плътно приближаване на двете страни една към друга, а не създаване на спънки в техните отношения, убеден е анализаторът.

Той отбеляза, че в този случай са били отворени светкавично всички канали за комуникация на най-високо ниво между ръководствата, бе постигната договорка за съвместен разследващ екип, а турският премиер Бинали Йълдъръм увери, че ще вземе разследването под прекия си контрол.

След извинението за сваления руски самолет възстановяването на руско-турските взаимоотношения минава през една много силна институционализация, през рамкови споразумения, които имат хоризонт от няколко години, т.е. сътрудничеството се развива на базата на правнообвързващи документи, като то е в сферата на енергетиката, туризма, редица икономически отрасли от широк спектър, подчерта балканистът.

По отношение на извършителя, Карагьозов припомни, че той е бил отстранен от спецчастите за бобра с безредиците след опита за преврат на 15 юни, като едната възможна връзка, сочена от турските медии, е с организацията на Фетхуллах Гюлен, а другата – с ислямистката организация „Фронт Ал-Нусра“.

Непосредствено след убийството бяха проведени и преговори между Турция, Русия и Иран по отношение на Сирия, като експертът подчерта, че новост е именно присъединяването на Иран, след като по-рано среща имаше само между Турция и Русия.

Ключов момент сега е т.нар. „Московска декларация“, чиято идея е примирието, постепенното прекратяване на огъня и предаването и разоръжаването на определени военни групи да обхваща все по-голяма част от Сирия. Окуражаващото е, че три от водещите страни са на масата, отбеляза Карагьозов.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …