събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българското училище „Народни будители“ в Кипър чества 140 години от Априлското въстание

Българското училище „Народни будители“ в Кипър чества 140 години от Априлското въстание

Спектакъл, озаглавен „Пиянството на един народ – глас, светлина и слово“, са подготвили от българското училище „Народни будители“ в Кипър по повод утрешната 140-а годишнина (по стар стил) от Априлското въстание.

За специалното събитие, което събира десетки българи и гърци, в еМисия България разказаха неговият автор и организатор Живка Милова и учениците участници в проекта.

Милова е преподавател по български език и литература и история в училището, като още от началото на учебната година работи по сценария.

По думите й възможностите за обучение в българското училище, което работи само в неделя, са доста ограничени и поддържат само българския език и грамотността, докато основната роля на учителите е да съумеят да опазят и възпитат българското самосъзнание у децата и да ги „направят патриоти“.

На въпрос какво е за тях патриотизмът, момиче отговаря – да се гордееш с историята на страната си, с нейните традиции и ценности. Друго признава, че един ден повечето биха искали да се върнат и да остареят в България.

Всеки български успех ни кара да се чувстваме горди, казва едно от момчетата, което не се е връщало в родината си от девет години. По думите му в Къпър се държат много по-добре с тях като чужденци, отколкото българите се отнасят с чуждите и с ромите в България.

Непрекъснато говорим и обсъждаме новините и събитията, свързани с България, всяка една годишнина, всеки успех, добавя и преподавателката Живка Милова. Чуйте техния разказ:

От днес до края на май пък в Българския културен институт във Виена може да се разгледа гостуваща изложба на Националния военно-исторически музей.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …