неделя , 24 юни 2018
Начало / Жива връзка / Българското училище „Хан Аспарух“ празнува петата си годишнина в Калифорния

Българското училище „Хан Аспарух“ празнува петата си годишнина в Калифорния

Голямо тържество се състоя в Сънивейл, Калифорния по повод петгодишнината от създаването на българско училище „Хан Аспарух“. Целта на училището е да съхранява и разпространява българския език, традиции и култура и да сплотява българите от района на Северна Калифорния. Училището е лицензирано от министерство на образованието и науката на България и в него се обучават над 50 деца от предучилищна група до пети клас.

Извън редовните занятия, училището предлага и класове по народни танци и народно пеене за деца и възрастни, както и клас по изобразителни и приложни изкуства. Училище „Хан Аспарух“ в Сънивейл, Калифорния е основано на 21-ви април 2012 г. Тази седмица то отбеляза своята пета годишнина с тържество посветено на талантите на децата, които рецитираха български стихотворения, пяха песни, свириха и танцуваха.

А най-големите овации обраха най-малките, от две до пет годинки, които тропнаха хорце. Всички деца участваха и в конкурса „Аз обичам България и моето българско училище“. По-големите ученици – със съчинения, а по-малките – с рисунки. В програмата взеха участие и групите по народно пеене за деца и възрастни с ръководител Мария Бебелекова.

И понеже рожден ден без торта и свещички не може…една от майките подготвя и украсява сладкото изкушение специално за случая. Забавленията за децата продължиха през целия ден с игри в надуваемите замъци, работилничка за изработка на гривни, рисунки по лицата и какво ли още не.

А най-голям интерес за малчуганите беше зоологическата градина с повече от 20 различни животни. Основател и директор на училището е Катя Борисова, която в момента живее във Финикс, Аризона, но продължава да бъде част от училищния живот.

Групата за народни танци „Водица“ към училище „Хан Аспарух“ е формирана през есента на 2013-та. Фолклорната формация се представя за първи път на голямата сцена през 2014-та по време на българския филмов фестивал в Сан Франциско.

А през 2015 г. „Водица“ участва в петото издание на „Верея“ в Чикаго – най-големия български фолклорен фестивал в Съединените щати.

Вижте повече в репортажа на Елена Хотинова:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …