неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българско радио и телевизия във Виена – интеграция и мотивация на сънародниците ни

Българско радио и телевизия във Виена – интеграция и мотивация на сънародниците ни

Българският журналист от Виена Александър Детев, който е и водещ на българско предаване, разказа за мрежа, изградена от българи и в полза на сънародниците ни там. „Докато Австрия е много консервативна държава, Виена винаги е била на кръстопът и винаги е била много цветна и отворена. Българското радио и телевизионното предаване са частни медии, но не са комерсиални. Интрото на радиото започва с гласа на 100 кила на немски език. Мотивация и интеграция са двете основни цели“, разказа Детев.

Той обясни, че много българи пристигат във Виена, без да знаят немски език и трудно се ориентират в институциите. „Опитваме се да превеждаме информация, а и да им показваме успели българи и българската култура в Австрия. Гледаме винаги да имаме най-много теми, които да поместим. Правим паралели между България и Австрия“, посочи Детев.

Журналистът посочи, че всички предавания се правят на доброволни начала, българската общност се събира и хората си помагат. Финансирането идва от европейски и общински програми, както и от успели българи, които рекламират, но не с комерсиална цел, а за да помогнат. „Старите виенчани имат голямо самочувствие. Сред тях има и такива, които са лошо настроени към чужденците, но това като цяло там не се позволява“, отбеляза Александър Детев. Той организира и семинар за българи във Виена, а идеята за срещата му хрумва преди около 3 години.

„Изведнъж попадаш в нова обстановка и ако няма кой да ти помогне, трудно се ориентираш. Опитваме се да свържем българи, които са там отскоро и тези, които от много време живеят в града. Подпомагат ни много институции“, разказа още българинът. Детев се убедил от личен опит, че преходът от българската образователна система към която и да е чуждестранна е труден. „Виенският университет е най-старият в Европа. Може да срещнеш всякакви проблеми – от административни до затруднения как да се запишеш за изпити чрез системата“, сподели българският студент.

Той разказа и за всички културни и социални събития, които обединяват българската общност във Виена и за много полезно приложение за мобилни устройства, които насочват сънародниците ни към лекари, адвокати и други специалисти във Виена от България. „Вълнуваме се за президентските избори. На парламентарните през 2014 г. имахме над 1000 човека в секциите, много трудно обработихме гласуването. Имаше отказали се да гласуват. Няма да коментирам промените в изборния кодекс, защото е малко цинично“, посочи Детев.

Чуйте целия разговор с Александър Детев за българите във Виена в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …