понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българският православен хор от Берлин гостува у нас с концерта „Тишината на камбаните“

Българският православен хор от Берлин гостува у нас с концерта „Тишината на камбаните“

Тази вечер в католическия храм „Свети Йосиф“ Българският православен хор от Берлин и софийският хор „Ин Сакрис“ отново ще покажат, че за музиката граници няма. След няколко месеца концертът, озаглавен „Тишината на камбаните“, пък ще бъде представен и в Берлин.

В него за първи път ще прозвучат произведения на младите композитори Николай Пеев и Марио Милушев, според които красотата на православната музика е непреходна.

Когато преди години ръководителят на берлинския хор Боряна Черети-Величкова заминава за Германия, тя едва ли е очаквала, че ще стане ръководител на три хорови формации: фолклорна, детска и за ортодоксална музика. Нейната цел тогава е била да учи пиано.

Търсех винаги връзката, частицата от България и реших, че или отново ще се прибера в нея, или ще създам български хорове, споделя тя пред Би Ай Ти.

Формациите, на които Боряна е диригент, са интернационални – в тях има немци, украинци, руснаци, французи и, разбира се, българи.

През 2004 г. българката основава Българския православен хор в Берлин, който скоро става носител на няколко награди в европейски фестивали за хорова и църковна музика и се превръща в един от водещите камерни хорови ансамбли.

„Моята цел винаги е била да запаля чужденеца по това, че църковната музика не е просто музиката от нашата служба, а има изключително достойно място в хоровото изкуство. Усещам как публиката я приема като музика за медитация и релакс, но веднъж докоснала се до нея, започва да се интересува и от религията. Ние сме изключително интересни за тях като емоция“, разказва Величкова.

Боряна е гостувала с ортодоксалния си хор у нас през 2009 г. Второто им гостуване е за да представят произведения на съвременни автори.

По думите й няма толкова български композитори на ортодоксална музика и затова се е опитала по някакъв начин да провокира някои от младите ни родни композитори. Това е и поводът да дойде в България. Вижте целия репортаж във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …