петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българският поглед към ЕС на различни скорости

Българският поглед към ЕС на различни скорости

Петте сценария за бъдещето на ЕС провокираха разгорещени дебати сред европейските лидери и анализатори. Това е била и целта на автора Жан-Клод Юнкер, пишейки „Бялата книга“.

За Европа на скоростите или по-скоро за Европа на „групите по интереси“ разговаряхме с проф. Ингрид Шикова, ръководител на проекта „Жан Моне“ Център за високи постижения и създател на специалност „Европеистика“ в Софийския университет. Потърсихме и други мнения по въпроса.

В студиото на еМисия България пък темата коментира Милен Керемедчиев, дипломат и бивш министър.

„Европа просто не може да се развива оттук нататък без драстични мерки. Тя отдавна не е клуб на няколко държави, а една суперструктура и сила, която е втора по численост след Китай, но се държи като великан на глинени крака и е разединена, а тази все по-голяма слабост дава повод на големите световни играчи, както Турция, все по-яростно да нападат“, смята той.

Керемедчиев предриче още екзити, ако ЕС не се преструктурира.

Според Керемедчиев „клубове по интереси“ в Европа има отдавна и това не е нещо лошо, но той не приема термина „на две скорости“, който според него е бил наложен от нашите политици популистки и предизборно.

Според него в този случай би се избегнала опасността от вето по въпроси, които засягат само определени страни или региони, но пък съществува и риск големи държави в ЕС да се обединят и да започнат да налагат своите интереси.

Тук България има невероятния шанс, който за съжаление може да пропилее, с председателството си на ЕС, смята Керемедчиев.

Председателството може да постави страната ни във фокуса поне шест месеца шест във времена, в които се определя политиката на ЕС, докато ние продължаваме да се държим като рецепиенти на политики и ползватели на средства, добави той.

Чуйте целия му коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …