сряда , 23 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Българският художник, който отвори галерия в Барселона
Снимка: www.eftimrusev.com
Снимка: www.eftimrusev.com

Българският художник, който отвори галерия в Барселона

„Бягство от страната е силно казано. Промяната на локацията при мен е следствие на моя си път и на моите си цели, дори мечтите, които следвам. Дори и да не живеех в България, пак щях да се преместя на обстановка, която предразполага живота на моето изкуство да протича по някакъв по-хубав, по-нормален начин“, каза в еМисия България художникът Ефтим Русев.

Tой живее в Испания от август и вече има собствена галерия на метри от средиземноморското крайбрежие на Барселона. Смята, че сферата на изкуството в България, както и много други области, са „доста назад в интересите на обществото“. „Когато аз развивам моето изкуство, по-добре да бъда на място, където всичко е пропито с изкуство, отколкото да се чувствам неловко там, където няма място за изкуство“, допълни още той.

Творчеството си Ефтим Русев определи като „модерно, без някакви рамки или определени стилистики, които да го ограничат в някакъв аспект“. По думите му в Барселона има нужда за такива творби и затова картините му се радват на все по-голям интерес.

„Аз не съм стандартният образ на човек, който е избягал от България – тип гастарбайтер или човек, който е емигрирал завинаги, за да търси по-добър живот. При мен не са така нещата. Аз, просто развивайки себе си и чувствайки се човек и гражданин на света, сменям си мястото за нещата, които правя в момента, да са в правилна обстановка. България не е зачеркната… А е винаги един уютен дом, в който бих се завърнал… Просто пътят ми е осеян с доста спирки и не смятам да се закотвя завинаги на едно място“, коментира още художникът.

Вижте също

bojo

Маркират опасните дървета в София

Днес започна акция по маркиране на опасни дървета в Борисовата градина. Предвидено е тя да …