понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българският художник, който отвори галерия в Барселона
Снимка: www.eftimrusev.com

Българският художник, който отвори галерия в Барселона

„Бягство от страната е силно казано. Промяната на локацията при мен е следствие на моя си път и на моите си цели, дори мечтите, които следвам. Дори и да не живеех в България, пак щях да се преместя на обстановка, която предразполага живота на моето изкуство да протича по някакъв по-хубав, по-нормален начин“, каза в еМисия България художникът Ефтим Русев.

Tой живее в Испания от август и вече има собствена галерия на метри от средиземноморското крайбрежие на Барселона. Смята, че сферата на изкуството в България, както и много други области, са „доста назад в интересите на обществото“. „Когато аз развивам моето изкуство, по-добре да бъда на място, където всичко е пропито с изкуство, отколкото да се чувствам неловко там, където няма място за изкуство“, допълни още той.

Творчеството си Ефтим Русев определи като „модерно, без някакви рамки или определени стилистики, които да го ограничат в някакъв аспект“. По думите му в Барселона има нужда за такива творби и затова картините му се радват на все по-голям интерес.

„Аз не съм стандартният образ на човек, който е избягал от България – тип гастарбайтер или човек, който е емигрирал завинаги, за да търси по-добър живот. При мен не са така нещата. Аз, просто развивайки себе си и чувствайки се човек и гражданин на света, сменям си мястото за нещата, които правя в момента, да са в правилна обстановка. България не е зачеркната… А е винаги един уютен дом, в който бих се завърнал… Просто пътят ми е осеян с доста спирки и не смятам да се закотвя завинаги на едно място“, коментира още художникът.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …