вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българският член на Комитета за правата на детето: България трудно успява да се справи

Българският член на Комитета за правата на детето: България трудно успява да се справи

Доц. Велина Тодорова е първият български член на Комитета за правата на детето – главния орган на ООН, който осъществява контрол върху прилагането на Конвенцията за правата на детето. България е и една от първите страни, ратифицирали конвенцията.

Д-р Велина Тодорова е доцент по гражданско и семейно право в юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Има над 20-годишен опит в сферата на правата на детето – детски труд, домашно насилие, права на деца с увреждания, младежко правосъдие и др. Тя е и сред авторите на Стратегията от София за правата на детето (2016-2021 г.).

България трудно успява да се справи с тази политика, което личи от препоръките на Комитета към нея, каквито се отправят по традиция към всяка държава-членка по време на мониторинга, коментира доц. Тодорова.

По думите й две са основните повтарящи се препоръки към нашата страна – свързани с правосъдието за деца и с липсата на независим орган за защита на правата им.

Според експерта детският омбудсман, за какъвто настояват редица неправителствени организации, е само една от възможностите, но има начин нещата да се случват и в настоящата законова рамка, чрез Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Стига обаче тя да бъде овластена с реални правомощия и ресурси, за да се справи с функциите си, уточнява доц. Тодорова, по чието мнение агенцията трябва да се еманципира от социалното министерство, от агенцията за социално подпомагане и структурите по места.

Тя още веднъж подчерта, че съществуващият Закон за закрила на детето у нас дава добра възможност за действие.

Има обаче редица области, в които трябва да се положат повече усилия, смята доц. Тодорова, като нарежда на първо място детската бедност – не само финансова, но и в смисъл на недостатъчен достъп до основни услуги, като образование, здравеопазване и др.

Запитана за приоритетите й в този мандат на Комитета, тя напомня, че те са общи за него, но изтъква, че би могла да допринесе с богатия си над 20-годишен опит и експертиза у нас.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …