сряда , 17 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българските училища зад граница с обща декларация срещу промените в Изборния кодекс

Българските училища зад граница с обща декларация срещу промените в Изборния кодекс

Българските училища зад граница реагираха остро на промени в Изборния кодекс. Те излязоха с обща декларация, според която последните промени ограничават изборните им права.

„Подобна ограничителна политика влиза в разрез с многогодишния и всеотдаен труд за запазване на българското самосъзнание зад граница“, се казва в декларацията им.

Галина Иванова-Кумбаро, директор на бългорското училище и на Българския културен център в Никозия, коментира, че фактът, че правната комисия подкрепи ветото на президента на текстовете, засягащи гласуването на българи в чужбина, е обнадеждаващ.

„За мен тази промяна на ИК, с която се ограничават възможностите ни да гласуваме, постави морален по същината си проблем, който засяга абсолютно всички българи. По-лошото обаче е, че промяната на изборното законодателство ни разделя на по-българи и по-малко българи. Така от морален този проблем може да се превърне в проблем, който погазва националния интерес и ни разединява“, категорична е сънародничката ни, която живее в Кипър.

Вижте също

Владо Береану: Румъния е пред политическа криза и нови избори. Нов огромен протест готвят в неделя вечер

Премиерът на Румъния, социалдемократът Михай Тудосе подаде оставка. Тудосе се оттегля от поста, след като …