вторник , 25 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Българските училища зад граница с обща декларация срещу промените в Изборния кодекс
NIKOZIA картинка 2

Българските училища зад граница с обща декларация срещу промените в Изборния кодекс

Българските училища зад граница реагираха остро на промени в Изборния кодекс. Те излязоха с обща декларация, според която последните промени ограничават изборните им права.

„Подобна ограничителна политика влиза в разрез с многогодишния и всеотдаен труд за запазване на българското самосъзнание зад граница“, се казва в декларацията им.

Галина Иванова-Кумбаро, директор на бългорското училище и на Българския културен център в Никозия, коментира, че фактът, че правната комисия подкрепи ветото на президента на текстовете, засягащи гласуването на българи в чужбина, е обнадеждаващ.

„За мен тази промяна на ИК, с която се ограничават възможностите ни да гласуваме, постави морален по същината си проблем, който засяга абсолютно всички българи. По-лошото обаче е, че промяната на изборното законодателство ни разделя на по-българи и по-малко българи. Така от морален този проблем може да се превърне в проблем, който погазва националния интерес и ни разединява“, категорична е сънародничката ни, която живее в Кипър.

Вижте също

medici

10 години от освобождаването на българските медици в Либия

През 2007 година благодарение на дипломатически совалки и усилията на бившата френска първа дама Сесилия …