вторник , 18 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българските училища в западното полукълбо се събират на втори форум

Българските училища в западното полукълбо се събират на втори форум

Вторият форум на българските училища в западното полукълбо ще се състои на 23 и 24 април в Чикаго. За него в еМисия България разказа Снежина Мечева, говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Той е продължение на форума от 2011 г. на училищата в САЩ, когато над 130-те участници от 13 щата и четири европейски страни взеха важни за съществуването на школите в чужбина решения.

Мечева напомни, че именно след този форум МОН е въвел ПМС 334, с което задграничните ни училища станаха част от образователната система на България.

До момента във втория форум са завили участие 30 училища от САЩ, две от Канада и две от Великобритания, но тепърва се очакват нови регистрации.

От страна на държавните институции също е проявен интерес към инициативата, като ще се присъединят представители на МОН, ДАБЧ, евродепутати и синдикални лидери.

Имаме идея да се срещнем и в София в края на март с новия министър на образованието, казва още Мечева, според която предстои много неща да бъдат предвижени напред.

Една от най-важните битки е за признаването и въвеждането на българския език

в чуждите образователни системи като матуритетен. Другото в дискриминация, смята Мечева.

Усилията ни в тази насока са повсеместни, разказа тя за конкретните направени и предстоящи стъпки. Член на британския парламент също се е съгласил да бъде говорител на родната кауза.

Мечева даде пример със САЩ, където е извоюван такъв статут за езика ни в 7-8 щата.

Тя разказа още, че на срещата с премиера Борисов в Лондон лично е връчила писмо, прието от външния министър Митов, с искания българското правителство да подкрепи исканията. До момента обаче отговор няма.

Ако някой политик не е осъзнал, че поддържането на българското образование зад граница няма стратегически смисъл, вкл. за националната ни сигурност, трябва да е късоглед, заключава Снежина Мечева.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …