вторник , 24 октомври 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Българските суперхрани – напълно достъпни

Българските суперхрани – напълно достъпни

Суперхраните са измислено понятие – това са просто храни, които концентрират огромна част от необходимите за човешкия организъм вещества, обяснява Георги Жеков, лектор в областта на холистичното лечение към Българския национален институт по природо-научна медицина.

Той е автор и на няколко книги, вкл. за българските суперхрани, които по думите му са навсякъде около нас и са напълно достъпни.

Жеков е описал около 40 такива храни, сред които глухарчето, конопеното семе, броколите, карфиолът, туршиите и сланината, бобовите като нахута и много други.

Жеков признава, че е въпрос на вкус, но е напълно убеден, че богата салата с хумус е много по-полезна вечеря от една пържола с пържени картофи.

Самият той е веган и твърди, че не страда от липса на достатъчно протеини, тъй като те се намират във всяко едно растение, особено в бобовите и зърнените. Не му липсва и енергия, тъй като се занимава с екстремни спортове, сред които скално катерене.

Жеков разказа и как е стигнал до сегашния си начин на живот – след тежък пътен инцидент и много сериозна операция, от които по чудо се възстановил много бързо. Скоро след това променил и начина си на хранене.

Успях с вяра и с нагласата, че аз решавам дали ще се оправя, споделя той и подчертава, че не вярва в съдбата, а в това, че сами творим съществуването си.

Според него здравето е комплексно понятие – състояние на благополучие на всички наши нива на съществуване.

Вижте също

Ген. Румен Миланов: Късно е да се сменява шефа на НСО два месеца преди председателството

Медийни публикации разклатиха стола на шефа на НСО Ангел Антонов. В някои издания вече се …