четвъртък , 18 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българските суперхрани – напълно достъпни

Българските суперхрани – напълно достъпни

Суперхраните са измислено понятие – това са просто храни, които концентрират огромна част от необходимите за човешкия организъм вещества, обяснява Георги Жеков, лектор в областта на холистичното лечение към Българския национален институт по природо-научна медицина.

Той е автор и на няколко книги, вкл. за българските суперхрани, които по думите му са навсякъде около нас и са напълно достъпни.

Жеков е описал около 40 такива храни, сред които глухарчето, конопеното семе, броколите, карфиолът, туршиите и сланината, бобовите като нахута и много други.

Жеков признава, че е въпрос на вкус, но е напълно убеден, че богата салата с хумус е много по-полезна вечеря от една пържола с пържени картофи.

Самият той е веган и твърди, че не страда от липса на достатъчно протеини, тъй като те се намират във всяко едно растение, особено в бобовите и зърнените. Не му липсва и енергия, тъй като се занимава с екстремни спортове, сред които скално катерене.

Жеков разказа и как е стигнал до сегашния си начин на живот – след тежък пътен инцидент и много сериозна операция, от които по чудо се възстановил много бързо. Скоро след това променил и начина си на хранене.

Успях с вяра и с нагласата, че аз решавам дали ще се оправя, споделя той и подчертава, че не вярва в съдбата, а в това, че сами творим съществуването си.

Според него здравето е комплексно понятие – състояние на благополучие на всички наши нива на съществуване.

Вижте също

Трилогията от детски книги на Радостина Николова превзема Китай

Трилогията от детски книги на Радостина Николова излиза на китайски език. Това е първият голям …