неделя , 16 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българските работници са сред най-щастливите в света

Българските работници са сред най-щастливите в света

Глобален индекс на щастието на работната среда показа, че българските работници и служтели са едни от най-щастливите. Подробности за изследването разказа колегата ни Златимир Йочев. Той обясни в еМисия България, че изследването е обхванало 250 000 професионалисти в 57 пазара. Анкетирани са основно служителите в инженерни науки, математика и IT-сектора.

Първенците в класацията са Дания и Норвегия. България заема 15-то място и изпреварва страни като Великобритания, Италия, Канада и дори САЩ. Според хората, правили проучването, причините за това са няколко – изменения в законодателство, гарантиран платен отпуск и още някои важни фактора. Най-нещастни са служителите в Гана, Кувейт и Саудитска Арабия, обобщи Йочев.

Според друго изследване – глобален индекс на щастието, проведено от ООН, 157 държави България е на 129-то място като нация. Това изследване обаче не обхваща само работници и служители, а нацията като цяло. Обхванати са компоненти като продължителността на живот, щедрост, възприятия за корупция, БВП и други.

„Ситуацията се променя динамично. Не осъзнаваме колко големи привилегии имаме като например 20 дни платен годишен отпуск. Платеният отпуск в Китай е 5 дни. В Япония той е около 8 дни, но там се смята за неуважение да си вземеш целия отпуск“, обобщи Йочев.

Чуйте повече за изследването и вижте защо българските работници са сред най-щастливите в света в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …