вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българските гласове от Сиатъл… и американката, която ги събира

Българските гласове от Сиатъл… и американката, която ги събира

Страстта към българското народно пеене обединява 42 български жени, които живеят в Сиатъл. Въпреки че не са професионални певици, тяхното автентично звучене е признато от редица музиколози, а тази вечер те са поканени да участват в закриването на Международния фолклорен фестивал във Варна.

Утре пък хорът „Българските гласове от Сиатъл” ще има и самостоятелен концерт, заедно с известните „Бански старчета“.

За това как любовта към българския фолклор ги е довела тук и как поддържат българския дух в Сиатъл в еМисия България разказаха Елка Русков – съпрезидент на Центъра за българско културно наследство в Сиатъл, и дирегиентът на хора Мери Шерхарт.

Мери е американка, но има връзка с България от десетилетия. Тя е живяла във Варна още преди 30 години, когато се учи на българско пеене заедно с ансамбъл „Варна“. От 80-те са и връзките й с банските старчета.

Американката, която говори прекрасен български, си спомня как „нещо станало в сърцето й“, когато за пръв път чула българска народна песен като съвсем млада.

С тази любов основават и състава в Сиатъл, който започва с 12 жени и се увеличава до 42 в момента. Междувременно се раждат и много бебета, а за жените репетициите всяка сряда са и начин да се видят, да си поговорят и да си починат от ежедневието на фона на българската музика. Най-младата от участничките е на 25, а най-възрастната – на 82 години.

Повечето от костюмите на хористките са автентични, като самата Мери има поне 6-7, подарявани й някога в България.

Основахме културния център в Сиатъл преди пет години, за да поддържаме българските фолклорни традиции и култура, а с Мери се познаваме от 20 години, разказа и Елка Русков. По думите й поканата за участието във Варна е първата по рода си, а за него те се готвят близо година.

Тя разказа и за различните програми в центъра – фолклорна работилница, танцувален ансамбъл, детска програма, както и две пилотни – за българска литература и поезия и за танци.

Чуйте двете дами във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …