събота , 25 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Български журналист в Чехия за срещата на Вишеградската четворка
vishegrad

Български журналист в Чехия за срещата на Вишеградската четворка

Най-съществената разлика между България и Чехия е именно в медиите им – пазарът там е в много по-добро икономическо състояние и те не са принудени да се занимават с политически слугинаж, коментира за еМисия България журналистът и издател Веселин Вачков.

Той е един от най-успелите българи в Чехия, дългогодишен главен редактор на известния в. „Лидове новини“, а в момента директор на една от най-големите медийни групи в страната.

Вачков се включи с коментар на днешната извънредна среща на държавите от Вишеградската четворка с участието и на България и Македония.

По думите вниманието на медиите в Чехия към нея е голямо, тъй като темата е имиграционната вълна.

Според него обаче най-важното – идеята (на премиерите на Чехия и Унгария) да се изгради резервна граница, ако Гърция се окаже неспособна да задържи бежанците, дори няма да бъде спомената в комюникето.

Тя не бе посрещната добре нито от България, нито от Македония, като дори Полша има резерви. Най-големите идват от Германия и другите страни членки, които искат да насочат усилията си към споразумение с Турция и помощ за Гърция, припомня журналистът.

„Въпросният план Б към момента не е реалистичен. Малко или много срещата ще остане формална“, смята Вачков.

По думите му темата за миграцията е една от основните за последната половина година в Чехия, както и в Словакия и Унгария. В Чехия има обаче едва около 4000 бежанци, а границата преминават буквално единици, тъй като страната остава малко встрани от пътя на бежанския поток.

Вижте също

IZBORI картинка

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и …