четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Български учен за ползите от отворен достъп до научните публикации в ЕС

Български учен за ползите от отворен достъп до научните публикации в ЕС

Всички научни публикации в страните членки на ЕС, финансирани с публични средства или резултат от публично-частно партньорство, да бъдат напълно достъпни до края на 2020 г., реши Съветът по конкурентоспособност на ЕС в края на миналия месец.

Какво би означавало огромен брой изследвания да бъдат отворени за учените и за широката публика – това в еМисия България обясни д-р Петър Марков, епидемиолог, който работи в Лион, Франция.

Той определи промяната към отворен достъп до изследвания и статии като изключително положително развитие, като подчерта, че това вече се случва в редица държави.

„В много страни на ЕС учени публикуват в издания с отворен достъп – донякъде и понеже големите фондове, които финансират научни изследвания, поставят такова изискване. Това важи почти за всички големи фондове във Великобритания“.

Ученият припомни, че достъпността в момента се случва по два начина – този и традиционният, който е чрез абонамент. Когато Ви трябва статия, линкът към нея Ви отвежда до ценоразпис – например 30 долара, за да я прочетете, дава пример с масовия случай той.

„За да може обаче да работи, един учен трябва да има достъп до десетки, понякога стотици издания, което не е по силата не просто на един отделен човек, но и на цели институции, особено когато те са малки или в държави, където бюджетите за наука не са много високи“.

На въпрос защо хоризонтът за тази стъпка е толкова далечен – чак 2020 г., той отговаря, че решението цели да затвърди тенденцията на отвореност и да я унифицира във всички страни, а този процес отнема време, тъй като отделните държави и институции имат различна законова рамка.

Епидемологът, който е запознат и с развитието на ситуацията около вируса Зика, съобщи, че преди около седмица Световната здравна организация и правителството в Бразилия са излезли със становище, че провеждането на Олимпийските игри в Рио няма да се повлияе от разпространението на вируса (в отговор на редица призиви игрите да бъдат преместени или отложени).

„Не бих казал, че от последните месеци има някаква промяна, вече почти всички страни в Латинска Америка са засегнати, като за пръв път имаме пренасяне и в твърде далечно място – Кабо Верде.

Все повече се затвърждава мнението, че има опасност от предаване на Зика при полови контакти. Работи се и по прецизиране на тестовете за вируса, както и за създаването на ваксина, което е бавен процес и ще отнеме няколко години“, добави той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …