четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Български студенти по право са най-добрите оратори в Европа

Български студенти по право са най-добрите оратори в Европа

Най-добрите оратори сред младите прависти в Европа са българи. Победителите в международното състезание EUROPA Moot Court Competition – студентите по право от Софийския университет Ана-Мария Атанасова и Емануил Колев, гостуваха в студиото на еМисия България.

Състезанието е едно от най-престижните в Европа по право на Европейския съюз, като в него най-много се цени ораторското майсторство на участниците, излагането на аргументи и начина на реагиране по време на пледоариите.

Казусите, по които работят екипите, по принцип са измислени, но участниците използват практиката на Съда на ЕС и европейското законодателство, а подготовката им се базира на реални източници и дела.

Тази година фокусът е бил върху конкурентното право и правото на интелектуалната собственост. Нашият екип се е състезавал с екипи от седем други университета в Европа.

Казусът беше свързан с лицензионни споразумения, които се основават на патент, обявен за недействителен, обясни Ана-Мария. По думите й той е бил изключително сложен и заплетен и е трябвало да работят по него доста дълго време.

Тя демонстрира на английски и как е започнала защитната й пледоария в съда – по стриктен протоколен ред, в който първо се обръща към съда, после обобщава исканията и излага аргументите от страната на ищеца.

Проблемът е, че съдията може да те прекъсне всеки един момент, да ти зададе въпрос, който да направи на пух и прах аргументите, но ти трябва да направиш така, че да вплетеш аргументите си в самия въпрос и той да се окаже в твоя полза, обясни и Емануил.

Кой е в журито, как се подреждат аргументите, каква трябва да е интонацията при представянето и как може този опит да повлияе върху кариерата на двамата студенти по право – чуйте отговорите:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …