четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Български студенти по право с първо място на престижно състезание

Български студенти по право с първо място на престижно състезание

Студенти по право в Софийския университет спечелиха първо място на международно състезание по медиация и търговски преговори във Виена.

За значението на медицията и за успехите на българските студенти като контрапункт на дефектиралата съдебна система у нас – разговаряхме в еМисия България с Дима Алексанрова, треньор а отбора ни по право, както и с един от победителите Ивайло Икономов.

Целтта ни не е да влезем в новините, а искаме да популяризираме медиацията като алтенативен способ при решаване на спорове, как то и успеха на българските студенти в престижното състезание, разказа Дима Александрова.

Тя обясни, че състезнието представлява симуация една медиационна сесия, която се заимава с казус по търговско право.
Нашият отбор играеше преговарящ, продължи тя и допълни, че целта е отборът да представи повече аспекти за решаване на спора.

„Медиацията е способ за извънсъдебно решаване на спорове. На двете страни се дава възможност да решат спора, без съд, а с помощта на трето лице – медиатор, който е независим, каза още Александрова.

По думите ѝ медиацията спестява финансови средства, а най-хубавото е, че реално двете страни решават спора помежду си.

По думите ѝ юридическото образование е на добро ниво у нас. Все пак, отбеляза, че подготовка за подобни състезания се осъществява с допълнителна работа и на доброволчески начала.

Ивайло Икономов от Варна, един от участниците в отбора по право, пък посочи, че усещането по време на състесенаието е било страхотно. Той се състезава с колегата си Георги Еленков, също студент в Софийския университет. Като тим двамата участват на второ състезание.

„Напрежението е голямо, защото играем в една сесия от 90 минути. Най-важни са техниките на преговаряне“, сподели още той и допълни, че тайната на успеха им е бил фактът, че са „безупречно сработен екип“.

„Имахме добре изградени роли: аз бях лошото ченге, а Георги – доброто“, разказа Ивайло.

Вижте целия разговор във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …