четвъртък , 27 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Български роман номиниран за френската награда „Флор“
ROMAN_FLOR картинка

Български роман номиниран за френската награда „Флор“

Дебютният роман на българката Елица Георгиева „Космонавтите само минават“ е сред номинираните за френската литературна награда „Флор“, учредена от Фредерик Бегбеде. Самата авторка разказа за първия си роман и какво привлече вниманието на френската критика в предаването еМисия България.

„Книгата излезе преди две седмици. Знам, че отзивите за сега са доста позитивни. От една страна за България се знаят много малко неща, но от друга – все пак знаят, че края на Комунизма и Прехода“, обясни Елица Георгирва.

Тя разказа, че романът е разказ от гледната точка на дете и за това е нестандартен. В книгата се разказва история, в която малкото момиченце тъкмо става чавдарче и вярва изцяло на пропагандата. „Точно след това пада комунизма и майка й маха връзкаха, а детето не може да разбере защо“, разказва авторката. Това е и нейната лична история, тъй като самата тя е била дете по това време.

Връстниците на Елица Георгиева във Франция не са израснали в подобен климат. „Когато бях в гимназията, бях на обмен във Франция и още тогава забелязах, че връстниците ми във Франция живеят съвсем по-различно. На едно листче на 10 ноември бях записала, че съм болна и не съм отишла на училище. Пише и че президентът е бил изгонен и мама е била много доволна. Това е забавното – детето не разбира всъщност какво точно се случва“, обясни младата авторка.

Тя подчерта, че наградите „Флор“ са голямо признание. Първоначално са избрани 10 романа, след това остават около 5, а през януари ще разберем кой ще бъде победителят. Авторката изрази надежда скоро романът да бъде преведен и издаден в България.

Чуйте целия разговор с Елица Геогриева за романа й „Космонавтите само минават“ в следващото видео:

Вижте също

EMBG_ELENKO

Еленко Ангелов: Медиите са виновни за агресията в България

Психологът Еленко Ангелов гостува в студиото на еМисия България и коментира последните случаи на агресия …