вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Български професор в Украйна за хибридната война

Български професор в Украйна за хибридната война

Определенията за “хибридна война” са стотици, а пропагандата и информационната война са само част от нея. Днес традиционното финансиране на организации и партии на чужда територия, организирането на терористични актове за дестабилизация, се надгражда с изкупуване на компании, използване на енергетиката за геополитически цели, организиране на паравоенни отряди…

Що е то хибридна война в еМисия България ни разказва и проф. Михаил Станчев, който е преподавател в Харковския университет и гражданин на Украйна.

По думите му хибридната война днес най-много се проявява в украинско-руския конфликт, който се разиграва пред очите му.

„С анексирането на Крим се почна военна хибридна война, когато влязоха т.нар. „зелени човечета“ и „отряди на самоотбрана“, които всъщност са си редовни руски войски – колкото и Русия да отрича, че има пръст в това. Част от хибридната война е и начинът, по който се използва въпросът за държавността на Украйна“, казва той. Според него в стратегията на президента Владимир Путин украинската държава е нужна не само за Евразийския съюз, но и за възстановяването на руската империя.

По думите на проф. Станчев най-много от прийомите на хибридната война страдат хората, защото е ясно, че властимащите и от двете страни правят всичко възможно да запазят статуквото.

Професорът е убеден, че само от Украйна зависи да докаже, че украинските граждани наистина искат свобода. Препоръчва и на родните олигарси да разберат, че е по-добре да вложат милиардите си в собствената икономика.

„Ние ще си решим вътрешните проблеми, няма нужда някой да ни казва и да ни се меси. Разумът на украинския народ ще надделее“, заключава той.

Как се подготвя и организира една хибридна война и получава ли тя достоен отговор и отпор – чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …