петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Български професор онколог в САЩ за рака на гърдата: Това столетие ще е на профилактиката

Български професор онколог в САЩ за рака на гърдата: Това столетие ще е на профилактиката

Ежегодният поход срещу рака на гърдата ще се проведе на 4 юни, като ще тръгне в 11 ч. от входа на Южния парк. Преди него в еМисия България разговаряхме с две жени, които живеят с тази диагноза, както и с българския професор онколог Константин Христов, който в момента е консултант в Илинойския университет.

Битката е трудна, от 2002 г. съм с тази диагноза, имала съм четири рецидива досега и не съм спряла да се лекувам. Има моменти, в които изключвам, но в други всяка една болка в тялото ме притеснява и си мисля дали ракът не се връща, разказа Вера Николова.

Диана Гунева сподели, че е с рак на гърдата от 2013 г. и при нея битката е в силата си. Диана е сътрудник на организацията „Една от 8“, чиято мисия по думите й е да покаже на всички потърпевши българки, че ракът на гърдата не е присъда, а лечима диагноза – ежедневно и с малки стъпки.

Николова призна, че откакто е била диспансеризирана преди години, никога не е била потърсена за проследяване. Гунева добави, че липсва информация за възможните избори и стъпки пред пациентките, която не се дава дори от лекарите.

Проф. Констанин Христов препоръча към всеки онкологичен център в градовете у нас да бъдат открити кабинети за диагностициране на рака на гърдата, които и да информират преминалите от там за нови възможности и лечения.

Той определи новините за рака изобщо от последните години като доста оптимистични, като спомена някои от най-големите открития и подобрения в диагностиката и лечението.

Продължителността на живот на жените с диагнозата, вкл. с метастази, е доста увеличена, посочи още онкологът.

От лечението трябва да се премине към предотвратяването на рака – това столетие ще бъде именно столетието на профилактиката, убеден е проф. Христов.

Чуйте още от историите на жените, както и информация по какво работи в момента професорът:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …