събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Български преподавател в Украйна: Павел Шеремет бе неудобен навсякъде

Български преподавател в Украйна: Павел Шеремет бе неудобен навсякъде

Журналистът Павел Шеремет беше убит вчера в центъра на Киев, след като под колата му бе поставена бомба. Автомобилът е собственост на неговата приятелка и главен редактор на онлайн вестника за разследваща журналистика „Украинска правда“. Шеремет е отивал към местното радио, за да води предаване.

Кой е Павел Шеремет и по какви теми е работил, вижте в репортажа във видеото долу.

Хората са шокирани, защото Шеремет стана един от най-популярните и познати журналисти в страната, коментира за еМисия България преподавателят от Харковския университет Михаил Станчев.

Той припомни, че преди да дойде в Украйна, журналистът е работил в Беларус и Русия, като навсякъде, по думите му, е бил неудобен за управляващите и е олицетворявал свободната журналистика.

Според Станчев убийството му се възприема от колегията именно като посегателство срещу истината и свободата на словото.

Събеседникът ни обобщи и версиите, по които работят разследващите във връзка с покушението, както и делата, по които е работил журналистът.

Неговото убийство дава сигнал, че лошото предстои на фона на сложната ситуация в Украйна, където войната няма разрешение, а икономическото и социално положение на хората е лошо, добави Станчев.

Чуйте подробности от разговора с него във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …