вторник , 23 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Български преподавател в Истанбул: Планирам да остана и да отстоявам гражданската си позиция

Български преподавател в Истанбул: Планирам да остана и да отстоявам гражданската си позиция

Извънредното положение в Турция определено личи. Имах полет и мерките за сигурност бяха особено засилени, с въоръжени военни и полицаи на всеки ъгъл. Продължават и акциите с шумни полицейски коли, които обикалят и задържат заподозрени или съучастници в неуспелия преврат.

Това разказа за обстановката в южната ни съседка след обявеното там извънредно положение българинът д-р Росен Димов, който е преподавател по европеистика в Университета в Истанбул.

Има тревога сред населението и това се наблюдава в неформалните разговори между хората, а настроенията са особено изострени, добави той.

По думите му много по-ясно личи и дълбоката поляризация в турското общество, като мнозинството консервативни турци сляпо вярват на тезите, съпровождащи налагането на крайни мерки спрямо всички инакомислещи.

Запитан къде са другите, той отвърна, че хората, които само преди няколко години смело протестираха на площад „Таксим“, сега ги няма – от страх и в резултат на постъпателните мерки от налагане на санкции срещу всяко икономислие.

Димов посочи, че има много случаи в последните дни на задържани потенциални заподозрени дори само заради постове в социалната мрежа.

Преподавателят разказа, че в почти всички университети и факултети има уволнени, които са представяни като доброволно напуснали. Студентите също все повече се страхуват да отстояват критична позиция.

Аз планирам да остана и да отстоявам гражданската си позиция, все пак има някакъв минимум на международно признати стандарти на човешки права, заяви още д-р Росен Димов. Той обаче не смята да участва в протестни действия.

Чуйте целия му коментар във видеото:

Вижте също

Питай Митко! Дали лошото време отново ни изненада и увеличи ли това броя на катастрофите?

Лошото време отново ни изненада, въпреки, че е средата на януари, как се отразява това …