събота , 25 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Български носии за оцветяване – да учиш, докато твориш
NosiiZaOcvetyavane

Български носии за оцветяване – да учиш, докато твориш

Древни символи и векове история са закодирани с пъстри цветове в българските носии. Именно цветовете са най-прекият път децата да открият магията и разнообразието на традициите. Тази книга за оцветяване показва мъжки и женски облекла, типични за седемте фолклорни области в България. Чрез този иновативен подход децата опознават страната, докато оцветяват.

„Децата учат по-добре чрез игра. Оцветяването на книжката по някакъв начин създава у тях и знания, и интерес да се запознаят с това, което е било преди нас. С нея просто целим да запознаем децата с нашето минало, с нашия фолклор, чрез забавление, но и образование“, обясни пред BiT художничката Гергана Донева, автор на книгата заедно със съпруга си Радослав Донев, който е графичен дизайнер.

Освен моделите на носиите книгата предлага и отговори на любопитни въпроси – защо остроумните шопи са известни като белодрешковци, а родопчаните – като чернодрешковци, как любовта към танците на юнаците в Пиринско оформя характерната за този край носия и защо носиите в Странджанско са най-пъстроцветни.

Вижте повече във видеото:

Вижте също

JIVA_ROMA картинка 4

Какво да очакваме от юбилейната среща в Рим

В събота в Рим държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз ще се срещнат в …