събота , 21 юли 2018
Начало / Жива връзка / Българската църква във Финикс – притегателен център за сънародниците ни

Българската църква във Финикс – притегателен център за сънародниците ни

Ивайло Везенков разказа, че българската църква във Финикс е мястото, където се събират най-много българи вече 16 години. Това не е не е само място за молитва. Тук е и училището, и местният клуб, където се създават контакти и приятелства. Едно от местата, които напомнят на хората откъде са тръгнали и къде е домът.

„Хората се събират там всяка неделя. Там е мястото, което събира българи вече 16 години. Това не е само място за молитва, там е и местното училище. Хората се събират там и за да се изповядват, но и за да поддържат и обновят социалните си контакти“, разказа Ивайло Везенков.

„Почти всяка седмица идвам, или поне през две седмици. Тук в черквата се срещам с познати, с приятели, говорим си за България, мило ни е. Гледам да си ходя, там си е все още хубаво“, разказва Георги.

„Това не е място само за най-религиозните. Българите разказват, че културните събития, които се организират тук, събират на едно място различни хора – бизнесмени, шофьори, учители и пенсионери“, добавя българинът.

„То се явява културен център за българската общност, събират се хора, контакти. Приятели за общуване, след това тази църква запазва българщината“, споделя Тодор Желязков.

Църквата се издържа от дарения, а според свещеник Михайлов до момента тук не са имали сериозни финансови проблеми.

„Църквата се поддържа лесно, когато около нея има българи. Не мога да се оплача от моите сънародници, помагат с каквото могат. Никога не са ме оставили сам, надявам се да продължат да помагат, за да запазим това прекрасно място тук“, разказва Михаил Михайлов.

„Много ни е красиво, гордеем се с това, защото сме направили нещо от България и сме го запазили, спазваме традициите, макар и далече. Малката България, така си го казваме“, споделя Мариана Кючукова.

България се намира на 10420 километра оттук, разстояние, което не се преодолява всеки ден. Затова места като това донася необходимите емоции на българите, които са избрали Аризона за свой дом.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …