петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българската общност в Сао Пауло с петиция за българско консулство

Българската общност в Сао Пауло с петиция за българско консулство

Българската общност в Сао Пауло, Бразилия, настоява за откриване на българско консулство в града и назначаване на консул, който да се занимава с визови и паспортни въпроси. За каузата е открита онлайн петиция, като събраните до момента подписи са около 100. Тя ще бъде предадена от българския посланик в Бразилия на външния ни министър тези дни.

За желанието на българската диаспора в Сао Пауло в еМисия България разговаряхме с Божидар Попов, който е координатор на българската общност там.

Той обясни, че петицията е втора подред, като първата – преди шест години, не е постигнала целта си. Надява се обаче, че сега е различно, тъй като по думите му настоящите посланик и консул активно участват в живота на българската общност и я подкрепят – както за българското училище в Сао Пауло, така и за тази кауза.

Божидар Попов обясни още, че в момента в Сао Пауло имаме търговско представителство, т.е. необходимата сграда и инфраструктура съществуват. Междувременно стокообменът между двете страни е сравнително много малък и не е нараствал през последните години, доколкото знаем, отбеляза той.

Според Попов липсата на визово консулство е огромен проблем както за българската общност там, така и за бразилските граждани, чийто брой в страната ни нараства.

„Принудени сме да пътуваме над 1000 км до столицата Бразилия за подобни услуги“, оплака се той. По думите му самолетните билети вътре в страната са много скъпи, разстоянието е твърде сериозно за кола, а често се налага и наемането на хотелска стя, тъй като работата не може да се свърши за един ден.

Нямаме официални данни, но българите в града и в самия щат са много, хиляди, отбеляза още Попов.

„Искаме да участваме в живота на България. Задължават ни да правим нещо, което ние така или иначе искаме да правим, но не ни дават възможност да го правим“, така обобщи пък той промените в Изборния кодекс, които правят гласуването задължително, но ограничават броя на секциите в чужбина. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …