вторник , 24 октомври 2017
Начало / Предавания / еМисия България / В куфара на българската експедиция до Антарктида
Снимка: ЕРА

В куфара на българската експедиция до Антарктида

Основната мисия на тазгодишната българска експедиция до Антарктида е изследване на глобалното затопляне, сподели пред BiT проф. Христо Пимпирев. Работата се организира според строга научна програма, в която освен учените ще се включат и логистици.

Изследваните от българските учени климатични промени засягат предимно Антарктическия полуостров, на който се намира и българската полярна база „Св. Климент Охридски“, допълни проф. Пимпирев.

По думите му топенето на ледниците се очаква да повиши морското ниво с 50 см в следващите 50 години. Дейността на учените ще включва изучаването на този процес чрез събиране на проби и последващото им обработване в лаборатории в България и в други страни. Точни резултати от научната дейност се очакват 5-6 месеца след завръщането на експедицията, завърши той.

Йордан Йордан, ръководител на българската полярна база, сподели също, че заминаването е свързано с предизвикателства като достъпността на брега на континента и състоянието на самите базите. На въпрос какво трябва да носи човек със себе си на експедиция до Антарктида, той отговори: „Обикновено в куфара носим желанието си да бъдем живи и здрави, да премине експедицията успешно, за да се върнем пак при близките си, и да оставим базата в състояние, в което да е готова за приемане на следваща експедиция.“

391 гледания

Вижте също

Ген. Румен Миланов: Късно е да се сменява шефа на НСО два месеца преди председателството

Медийни публикации разклатиха стола на шефа на НСО Ангел Антонов. В някои издания вече се …