четвъртък , 18 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / В куфара на българската експедиция до Антарктида
Снимка: ЕРА

В куфара на българската експедиция до Антарктида

Основната мисия на тазгодишната българска експедиция до Антарктида е изследване на глобалното затопляне, сподели пред BiT проф. Христо Пимпирев. Работата се организира според строга научна програма, в която освен учените ще се включат и логистици.

Изследваните от българските учени климатични промени засягат предимно Антарктическия полуостров, на който се намира и българската полярна база „Св. Климент Охридски“, допълни проф. Пимпирев.

По думите му топенето на ледниците се очаква да повиши морското ниво с 50 см в следващите 50 години. Дейността на учените ще включва изучаването на този процес чрез събиране на проби и последващото им обработване в лаборатории в България и в други страни. Точни резултати от научната дейност се очакват 5-6 месеца след завръщането на експедицията, завърши той.

Йордан Йордан, ръководител на българската полярна база, сподели също, че заминаването е свързано с предизвикателства като достъпността на брега на континента и състоянието на самите базите. На въпрос какво трябва да носи човек със себе си на експедиция до Антарктида, той отговори: „Обикновено в куфара носим желанието си да бъдем живи и здрави, да премине експедицията успешно, за да се върнем пак при близките си, и да оставим базата в състояние, в което да е готова за приемане на следваща експедиция.“

392 гледания

Вижте също

Трилогията от детски книги на Радостина Николова превзема Китай

Трилогията от детски книги на Радостина Николова излиза на китайски език. Това е първият голям …