неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българска учителка в чужбина: Искат да гласуваме за „Евровизия“, но не и на избори

Българска учителка в чужбина: Искат да гласуваме за „Евровизия“, но не и на избори

Изборният кодекс не е репресивно средство или политически инструмент за разправа между партии. Днес искаме да знаем дали българската държава продължава да държи на гражданите си или не. Отговорът може да бъде само един, тъй като един депутат гласува единствено с гласа си.

Това заяви в еМисия България Камелия Конакчиева, основател на българското училище „Св. Кирил и Методий“, и една от многото наши сънародници в чужбина, които се обединиха зад инициативата #ИскамДаГласувам.

Българи от Париж, обединени в групата „#ИскамДаГласувам“, са изпратили писмо до всеки народен представител с настояване да отпаднат ограниченията за участие в избори извън страната.
Писмото до депутатите е още от преди Народното събрание да разгледа върнатите от президента Росен Плевнелиев текстовете от Изборния кодекс, свързани с ограниченията за гласуване в чужбина.

В писмото са нашите искания да се върнат предишните текстове и да се преразгледа целия подход към приемането на изборните правила, казва Конакчиева.

Тя обърна внимание, че според мнозина, българите, напуснали родината си, не би трябвало да гласуват и да определят политическия и социален живот в България, но същевременно напомни как вчера българите зад граница са били призовавани да гласуват за Поли Генова на „Евровизия“.

Не може в един толкова мобилен свят българските граждани, които пребивават в друга страна, да се третират като родоотстъпници, категорична е Конакчиева.

По думите й има и декларация на Асоциацията на българските училища в чужбина, които също се чувстват силно засегнати и дори обидени, тъй като имат самосъзнанието на средища, в които от години се възпитават български граждани, в които хиляди деца учат български език, история и култура.

Синът ми е на 20 години и е възпитан като български гражданин, гласувал е вече на три места в Европа, сподели още Конакчиева.

На въпрос какъв отговор чакат от депутатите, тя отвърна, че той може да дойде само през гласа им. Много от тях на срещите казаха, че ни подкрепят, но ние не искаме такава подкрепа на думи, искаме да ни насърчат с действията си, като гласуват за това българите в чужбина да могат да гласуват свободно, категорична е Камелия Конакчиева.

Сънародникът ни Ивайло Яйджиев, който живее в Оксфорд, коментира появилата се информация, че депутатите се готвят да отхвърлят президентското вето на част от текстовете на Избрния кодекс.

„Струва ми се нелогично. Много по-адекватно е да се започне начисто с Изборния кодекс, които имахме преди всички пазарлъци“, посочи той.

По думите му, за съжаление, е станало видно от последните седмици, че решенията продължават да се взимат конюнктурно.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …