петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българска писателка номинирана за престижна награда за детска литература

Българска писателка номинирана за престижна награда за детска литература

За първи път в нашата история български писател и художник илюстратор са номинирани за най-престижната световна награда за принос в детската литература „Астрид Линдгрен“, наричана „малкия Нобел“. Авторката на книгата „Бъди ми приятел” Юлия Спиридонова гостува в предаването еМисия България и разказа подробности. Тя посочи, че номинацията е за цялостната работа на самия автор и наградата се дава не само на писатели и илюстратори, но и на организации, които се занимават с детски приказки.

„Най-важното е писателят да работи в традициите на творчеството на Астрид Линдгрен – да се занимава с проблемите на днешните деца. Може да се каже, че „сребърният куршум“ в нашата програма беше книгата ми „Кронос“, в която 17-годишен математически гений е наркоман. Това е книга с мисия. Тематиката е тежка, но книгата е написана така, че да се чете лесно“, разказа авторката.

Тя призна, че книгите на австрийската писателка я вдъхновила да мечтае и да твори за деца. Юлия Спиридонова обясни, че подкрепата и обичта на читателите през годините са я накарали да продължи. „Много е важна абсолютно занаятчийската работа. В детската книга трябва да има и приключения, и забавления, и внушения за доброто, обичта, но и да бъде литературно издържана“, категорична е Спиридонова.

„Когато бях дете и четях, бях много сърдита на българските писатели, защото много малко ми даваха това, което търсех. Не харесвам Ран Босилек. Много години детската литература беше в ъгъла. Сред много от истинските писатели, има пренебрежително отношение към детската литература. Писали са по задължение или поръчка“, смята писателката.

Тя каза, че в две от книгите си работи и с българската митология. „Имаме и трябва да имаме всякакви книги за деца. Имаме прекрасни стихове за деца. Вълшебството не трябва да се загуби. Дори „Кронос“ има лек „златен прах“ отгоре, защото това все пак е литература. Опитвам се да направя за децата това, което получих аз. Като дете имах нужда да получа пдкрепа в много тежки моменти, да получа приятелство“, подчерта още Юлия Спиридонова.

„Когато си много сам, една книга може да бъде наистина твой приятел. Това искам да дам на моите читатели. Струва ми се, че днес децата са по-самотни и сега е по-трудно да бъдеш дете. Комуникацията липсва, дори когато играеш игра с хора от цял свят. Повечето деца са наясно, че не знаят кой стои отсреща. Не споделят нищо. Имам две момчета, които също обичат да играят електронни игри и знам какво е да играеш с много връстници от цял свят“, сподели авторката.

Номиниран за престижната награда е и проф. Любен Зидаров, който е художник. Спиридонова каза, че той е нейн любим илюстратор. „Попаднах на страхотни книги. Ние за съжаление не сме работили заедно. Честта да сме заедно на такава голяма награда прави нещата много по-приятни“, добави още писателката.

Тя разказа, че процедурата по излъчване на претенденти за наградата е много тежка. Кандидатстват организации от цял свят, 5 месеца се чака за одобрение на окончателните номинации, а от тях ще се излъчи победител.

Чуйте целия разговор с Юлия Спиридонова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …