вторник , 24 януари 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Българска книга с разкази от първо лице за жените в „Ислямска държава“
IDZHENI картинка

Българска книга с разкази от първо лице за жените в „Ислямска държава“

Минути преди днешното представяне на книгата „Жените в „Ислямска държава“ на проф. Татяна Дронзина и Явор Райчев, водещият на еМисия България Илия Вълков успя да вземе интервю от един от авторите й за предаването.

Проф. Дронзина е прекарала последните четири години в Централна Азия, най-вече е Киргизстан и Казахстан, където е интервюирала много мъже и жени, имали досег с ислямистката организация. Нейният съавтор пък е работил по възстановяването на жизнените историите на европейски жени със същата съдба.

По думите на Дронзина жените са стратегически ресурс за първата по рода си джихадистка организация, която има претенции за държавност – а държавността не може да съществува без семейството и респективно, без жената.

Ето защо и една от основните стратегии на ИД е привличането на жените, обяснява тя. Според нея мотивът далеч не е единствено т.нар. „сексуален джихад“, а причините са много различни за различните жени.

Според някои това е осъществяване на женската им и мюсюлманска идентичност. Авторката например разказва за жена, заминала с малкия си син за териториите под влиянието на ИД, понеже смята, че там е идеалното място за възпитание на детето й – далеч от пороците, алкохола и наркотиците.

Други са привлечени от идеята да принадлежат към общност, да имат насреща си някакъв вид сестринство. Трети са просто млади и за тях това е романтика и авантюра. Други пък се надяват така да създадат семейства. Проф. Дронзина разказва за киргизстански студентки по медицина, които след 9-годишното си обучение вече са на възраст, на която трудно могат да се задомят в страната си. Има и такива, които заминават по икономически причини или просто следват мъжете и семействата си.

Въпреки всичко ролята на жените в ИД е предимно репродуктивна и те трябва да си стоят у дома, типично за средновековната интерпретация на шариата, обобщава авторката. Вижте повече в разговора:

Вижте също

ITALY картинка 2

Поглед към поредицата злополучия в Италия

Лошите метеорологични условия в Италия продължават. Страната влезе в негативна поредица от бедствия и злополучия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *