понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българска галерия в сърцето на Виена събира космополитни артисти

Българска галерия в сърцето на Виена събира космополитни артисти

„Вива Арт“ e бързо развиваща се галерия, създадена през 2013 г., която залага на популяризиране на съвременното изкуство от Централна и Югоизточна Европа. Галерията се намира в самото сърце на Виена, а нейн артдиректор е Велина Илева. Тя гостува в предаването еМисия България и разказа как една българка може да направи и популяризира изкуството във Виена.

„Всичко започна с една идея. Аз съм от хората, които обичат да реализират идеите си. Наложи се да имаме „един много дълъг дъх“, както казват германците – да бъдем много търпеливи и да вярваме в себе си. В Австрия си има своите правила“, разказа Илева.

Галерията продължава да съществува все още и това е едно от големите предизвикателства, пред които артдиректорът й е била изправена. „Това не е нещо, което се подразбира от самосебе си. Изкуството не е хляб насъщен, а хляб за душата. На изкуството също започна да се гледа като на бизнес в последно време. Опитваме се да върнем изкуството към началото. Бог е дал една искра на един художник, за да може да ни зарадва“, каза артдиректорът.

„Ако комерсиално е това, което се харесва на повече хора, аз нямам нищо против да се занимавам с него. Моите автори са много добри. Работя с млади, амбициозни, надъхани творци. Ние сме си в помощ и един на друг. Решихме, че трябва да направим изкуството популярно и музиката беше един от начините“, сподели българката, която живее от 22 години в Австрия.

„Много български творци, също и музиканти, ги посрещаме в галерията с удоволствие. Сега представяме една изложба на трима творци. Искрен Илиев – мой абсолютен фаворит като творец и човек. Изключително удоводтсвие е да се работи с него. Иржи Кочица – скулптор. Юлия Халозова е чехкиня. И тримата са много млади. Мотото на изложбата е и мото на галерията. „Той каза, тя каза и лъжичка захар“, разкри Илева и обясни, че Искрен Илиев показва мъжкото начало, което веднага грабва с платната и изкуството му е много космополитно. Юлия Халозова от своя страна е дама и има много по-мек и внимателен подход, рисува цветя и гледа на света по един по-паралелен начин. Иржи Кочица е направил малки лъжички, които са скулптура, но на практика могат да бъдат ползвани дори за захар за кафето.

„Предпочитам да работя с млади автори, защото техният идеализъм е нещо прекрасно. Ние живеем в материален свят. Не е лесно човек да развива себе си, нито бизнеса си. Но има и закономерност – с колкото по-голяма лекота хората гледат на света и с едно намигване гледат на самите себе си, толкова по-добре им се получават нещата. Хората с голямо его попадат във водовъртеж и трудно се измъкват от него. Не мога да се съглася, че изкуството е само, за да бъде продавано. За това добавихме музика, светлина и други мероприятия. Хората да дойдат и да се насладят на изкуството, което така или иначе е там, дори и да не могат да си го позволят“, разказа Велина Илева.

„Творците, с които работя, са космополити и са граждани на света. Никой не ме пита дали авторът е българин. За хората е важното, че това е един голям творец от свтовна величина“, добави още тя.

Чуйте целия разговор с Велина Илева в следващото видео:

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …