петък , 22 юни 2018
Начало / Жива връзка / Българска елха краси годишното изложение в Чикаго

Българска елха краси годишното изложение в Чикаго

На годишното изложение на елхи в Чикаго за 14-та поредна година има и дръвче, украсено от наши сънародници. Елхата е част тържеството, организирано от ковчежника на община Кук в която попада и Чикаго и е признание за българското общество тук.

Коледни песни, етнически костюми и фолклорни танци протича коледното тържество, организирано от ковчежника на окръг Кук Мария Папас. По традиция всяка година има изложение на коледни елхи на над 80 националности.

Българската коледна елха украсяват пианистът Ани Гогова и Елена Табакова от сдружение „Български музеи“.

„Това е страхотен повод за всички общности в Чикаго да се съберат. Събираме се да украсим елха. Както виждате всяка страна има собствена елхичка и ние се опитваме винаги да сложим неща на нея, които символизират българското – нанизваме пуканки, слагаме гевречета, изкуствени ябълки, но все пак“, разказа Ани Гогова от Българо-Американския Център за културно наследство.

„Пуканки, ябълки, сушенки, всичко това, което произвежда нашата земя, нашите българи, за да може и следващата година, която идва да бъде също здрава, плодородна, да носи щастие на всички, пожелавам ви весела Коледа“, добавя Елена Табакова от сдружение „Български музей – Чикаго“.

„Когато се създадоха тук българските вестници и ние дойдохме да направим интервю с Мария Папас и тя възкликна „О, българска общност тук, чудесно, досега не знам къде сте, що сте. И от този ден нататък има българско знаме тук“, разказа Кина Бъговска.

Така ковчежникът на окръг Кук Мариа Папас и Пат Михалски, която дълги години работи като секретар по етническите въпроси, стават приятели и поддръжници на българите в района на Чикаго.

Вижте как изглежда българската коледна елха в Чикаго в репортажа на Елена Хотинова и Ивайло Георгиев:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …