понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българска доброволка сред мигрантите на остров Лесбос разказва

Българска доброволка сред мигрантите на остров Лесбос разказва

85-годишна старица и 40-годишен рибар са сред номинираните за Нобелова награда за мир местни жители и доброволци на гръцките острови в Егейско море. Всички те бяха предложени от „Движението за егейска солидарност” заради помощта, която оказват на пристигащите по пътя си към Европа бежанци.

Възрастната жена стана известна със снимка, на която се вижда как храни с бутилка мляко тримесечно сирийско бебе, оцеляло при пътуването. „Мир, само това искам. Щастлива съм, защото не се случва често хората на моята възраст да изпитват и преживяват толкова много неща“, казва тя в репортаж на Би Ай Ти.

На островите има и много доброволци. Един от тях е българката Катя Димова, която в момента работи в един от лагерите, или т.нар. „горещи точки“, на остров Лесбос.

Тя разказва, че повечето доброволци сами финансират престоя си, с малки изключения за тези, които остават по-дълго от шест месеца. Специално в нейната организация има 20 души, но текучеството е голямо. За мигрантите също трудно се води статистика, като в някои дни те са едва няколко десетки, а в други – хиляди.

„Тези дни очакваме доста по-голяма вълна заради стачките в Гърция, тъй като фериботите, на които се качват бежанците при разпределението им, няма да работят“, казва тя.

По думите на Катя местните хора са изключително гостоприемни и разбиращи, като им предлагат на максимално редуцирани цени престой и храна.

Една от историите, която я е разплакала, е на сирийка, пристигнала със семейството й, но оставила назад възрастната си майка. Тя й показала последната им снимка селфи заедно.

Мерим Тенев пък припомни в студиото на еМисия България, че гостоприемството на тези острови има исторически корени. Те са приютили много бежанци в началото на 20-те години, когато Ататюрк гони гърците от тези турски региони. Те минават буквално по същия път като днешните. Един от тях е и Онасис, който е от Измир и има късмета да се качи на кораб за Америка, което променя съдбата му.
„Във всяко едно семейство има подобна история“, казва Тенев.

Хората са добри и гостоприемни дори към животните, както показва станалата хит в интернет снимка на спящи в едно от многото кафенета на Лезбос бездомни кучета, приютени от собствениците в студените нощи.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …