четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българска дизайнерка, впечатлила „Вог“: Няма граница между Пазарджик и Лондон

Българска дизайнерка, впечатлила „Вог“: Няма граница между Пазарджик и Лондон

24-годишна българска дизайнерка придоби изключителна популярност покрай събитието Graduate Fashion Week, на което преди близо година представи своя колекция, вдъхновена от български фолклорни мотиви, и по-специално от традицията на кукерството.

Иванка Христова, която е родена в Пазарджик, но през по-голямата част от живота си е живяла в Лондон, казва, че за нея няма граница между Пазарджик и Лондон – чувства и двете места като свой дом, макар да признава, че всичко я дърпа обратно към къщи.

Пътят е дълъг и труден, но не е непостижим и с много труд и постоянство всичко може да се случи, обяснява успеха си момичето, като изтъква подкрепата и помощта на родителите си, с които е дошла във Великобритания, нейния втори дом.

Тя си спомня, че когато започнала да работи по колекцията, дори преподавателите й не я разбирали, но смята, че е успяла да предаде посланието си така, че сега и чужденците да намират българските традиции, от които черпи вдъхновение, за изключително авангардни и интересни.

За тях е много интересно как в XXI век все още има хора, които се обличат по този начин и повтарят дългогодишни традиции, отбелязва тя и напомня: „Независимо колко малки сме на картата, ние сме много богати с култура и исках хората да го видят“.

Дизайнерката си спомня и как е стигнала до идеята да заложи най-вече на кукерските мотиви, по време на посещение на кукерски фестивал в българско село, като си купила чанове, менци и други атрибути, които включва в колекцията си.

Реакциите са различни – от изумление и възхита до „кой ще го носи“ и „това за цирка“, казва тя.

В момента Иванка Христова работи върху новата си колекция, която е близка до сегашната, но по-семпла и изчистена, за да може да се носи от младите хора. „Надявам се когато е готова, платформи, за които съм кандидатствала, да я одобрят, затова засега ще я запазя в тайна – освен че има много принтове, ярки цветове и бродерии“. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …