петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българки на Световния конгрес по археология в Киото

Българки на Световния конгрес по археология в Киото

Две българки участват в Световния конгрес по археология, който се провежда в старата японска столица Киото. С една от тях – проф. Лолита Николова, която живее от 16 години в Юта, разговаряхме в еМисия България.

Николова е художничка, но първата й експертиза е именно археологията, а на форума ще участва с две теми. Една от тях е най-новата й теория за богатството, което според нея е основна цел още от зората на човешката цивилизация и неин основен компонент.

Проф. Диана Гергова, един от най-изтъкнатите български траколози, също ще вземе участие на форума с доклад за Свещари, а гробницата е била спомената в дискусия за най-интересните надгробни паметници в света.

Двете имат и обща статия, която ще излезе след две седмаци.

Проф. Николова припомни, че оригинално конгресът е бил основан със задача да се занимава главно с археологията на т.нар. аборигенски култури, но през годините се е превърнал в най-значимия световен форум за комплексното развитие на археологическата наука.

Личните й впечатления от Япония пък, където е за пръв път, са за една изключително интересна съвременна култура.

Изумява ме отсъствието на просещи хора, както и невероятната чистота на хората, нещо, което всички култури трябва да приемат като стандарт, каза тя.

Чуйте целия разговор с нея:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …