неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българка в Рио за града в навечерието на Олимпиадата и прекарания от нея вирус Зика

Българка в Рио за града в навечерието на Олимпиадата и прекарания от нея вирус Зика

В 2 ч. българско време тази нощ на легендарния стадион „Маракана“ в бразилския град Рио де Жанейро се откриват 31-те летни олимпийски игри. В тях ще участват спортисти от рекoрдните 206 страни, а тази година дебютират и два нови спорта.

Спортното състезание се приема изключително противоречиво от бразилците, тъй като във време на дълбока финансова криза бразилското правителство похарчи близо 12 млрд. долара за организацията на игрите, от които 2 млрд. са само за гарантиране на сигурността. Бразилия бе домакин и на Световното първенство по футбол през 2014 г.

В 17 ч. очаквайте да се включим от Рио на живо.

Малко по-рано от Би Ай Ти разговаряхме с Ира Настева, която живее в Рио от седем години. Тя преподава физика на елементарните частици в един от най-престижните университети там – Федералния университет на Рио.

Градът е пълен със спортисти, туристи и журналисти от седмици, но много се увеличи цената на живота, като този процес започна още от световното насам и се ускори значително с олимпиадата, разказа тя.

Настева отбеляза, че цените на билетите за игрите са високи, голяма част от населението не може да си ги позволи и има още доста непродадени.

По думите й се очаква трудностите, създадени от многото ремонти, затворените участъци в града, промените в транспорта и задръстванията да приключат сега, когато Рио е пред откриването на Олимпиадата.

Ира Настева разказа още, че ремонтите са довели и до положителни промени – отворили са нови места и площади, крайморски булевард, а занемарената някога пристанищна зона сега е много по-красива и привлича повече туристи.

Според нея, както във всеки голям град, съществуват рискове от кражби и други престъпления, особено срещу туристите, които са по-уязвими мишени, но като цяло сигурността в Рио е повишена, а и самият град е свикнал на големи събития, какъвто е традиционният карнавал, привличащ над милион туристи.

Българката разказа също така, че е прекарала вируса Зика, който по думите й „не е нищо особено“ и е опасен само за бременните жени. Тя го описа като нормална настинка, която се кара по-леко и от грип, като единствената разлика е червеният обрив. По думите й опасността сега е доста по-малка, тъй като не е и сезонът на комарите, които го пренасят.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …