понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българка в Италия разказа за разрушителния трус край Аматриче

Българка в Италия разказа за разрушителния трус край Аматриче

Земетресение от 6.2 по скалата на Рихтер разтърси централна Италия късно снощи. Жертвите на природното бедствие за момента са най-малко 38, а град Аматриче е почти напълно разрушен. Градчето е почти изцяло откъснато от страната и екипи на доброволци се призовават да се притекат на помощ. Нашата сънародничка Цветана Божурина живее в Италия и разказа за предаването еМисия България как се организират доброволците и каква е ситуацията след труса.

„За моя радост съм сравнително далеч от епицентъра. Активизирала се е цялата доброволна и гражданска защита. Земетресението е станало още в ранните часове, когато хората спят. Там е пълно с курортисти и хора, които трябва да присъстват на местен фестивал“, разказа Божурина. „Традиционен и много стар празник събира хора от цял свят. Най-страшното е, че не се знае колко от тези курортисти вече са били в района. Властите призоваха всички, които са оцелели след земетресението, да кажат дали са имали гости, колко души и от кои държави“, обясни българката.

Тя разказа, че все още се чуват гласове и призиви за помощ от руините. Много доброволци са тръгнали от цяла Италия към тези зони, но гражданска защита забранява намесата на външни хора, освен ако не са били специално обучени. Отряди с кучета също издирват пострадалите. От Рим са тръгнали и палаткови лагери, както и големи отряди от пожарникари.

„Самият президент прекъсна свое посещение заради земетресението, а премиерът Матео Ренци каза, че цяла Италия трябва да покаже най-доброто си лице в този момент. Виждам колко е лоша атмосферата и как хората са притеснения. Папа Франциск също прекъсна службата си, за да призове всички да помогнат с каквото могат“, каза нашата сънародничка.

„Това са едни руини, хората са на улицата, болницата в Аматриче е разрушена. Тя вече е изнесена на площада и на паркинга. Хората, които са били вътре, са евакуирани. Зоната е планинска, температурите падат. Ще бъде тежко за всички и тази нощ ще бъде безсънна. Преди няколко минути е имало още едно земетресение около 4 по Рихтер“, обясни Цветана Божурина.
Чуйте разказа на българката в Италия Цветана Божурина в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …