неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българка в Брюксел: Питаме се кога и къде ще бъде следващият атентат

Българка в Брюксел: Питаме се кога и къде ще бъде следващият атентат

Как Брюксел посрещна нощта след атаките там – коментира в предаването еМисия България българката Милена Илиева. Тя е автор на блога „Живот в Белгия“ и живее в столицата Брюксел.

„Тежка нощ за Брюксел. Тежка нощ за Белгия. Днес е втори ден от терора. Той не е свършил, защото и към момента белгийските медии обръщат повече внимание на акта по залавянето на третия заподозрян за атентатите, но се случват още важни неща, които тревожат нас, обикновените хора.  Много хора все още са в неизвестност и се получава голяма драма, защото близките им са разтревожени. Преди малко получихме името на трета жертва – студент. А Червеният кръст на Белгия непрекъснато апелира за недостиг на кръв, защото има много ранени“, разказа Милена Илиева.

По думите ѝ днес училищата в Брюксел са вече отворени, но родителите, решили да заведат децата си, не са били много.

„Не е вярно, че няма страх в Белгия. Всички сме много солидарни, но този ужас продължава. Когато на обяд отидох да си взема децата, за първи път виждам всички родители. Всички слязохме от колите и бяхме пред прага на училището. Има много страх. Извън това, което виждате в новините, страхът у хората е много голям“, сподели още българката.

По думите ѝ цялата военна и полицейска мощ на Белгия в момента е на улицата.

„За нас вече не стои въпросът – „защо това се случва“. Пред нас стоят два важни въпроса, които си задаваме – кога и къде ще бъде следващият атентат. Тъй като нямаме отговор на тях, нормалният ритъм в Белгия е немислим“, категоричена е Илиева.

Вижте още разкази на очевидци на атентатите в Брюксел във видеото:

В предаването се включи и Нено Ненов, който работи в Европейския парламент. Той коментира, че ден след атаките в Брюксел градът постепенно се възстановява.

„Ежедневието се нормализира сравнително. От сутринта 70 – 80 % от транспорта функционира“, каза той.

 

По думите му медиите избягват целенасочено да дават информация за полицейските акции в Брюксел за последното денонощие.

Според Ненов вчерашните атентати са затвърдили тенденцията от нападенията в Париж – атентаторите да са израснали, възпитани и получили образованието си в Западна Европа.

 

Какво още каза той вижте във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. къса памет

    При атентата в черквата „Света Неделя“ загиват 134 души, ранените са 500, повечето от които умират от раните си. # Следователно: ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ТЕРОРИСТИ са в БКП (БСП) и са ОБУЧЕНИ и ФИНАНСИРАНИ от МОСКВА . . . а СТАНИЩЕВ СЕ ИЗВИНИ САМО на МЕСТАН и любовно ГО целуна в устата . . .