сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българка в Брюксел: Никога не съм виждала белгийците по-ядосани

Българка в Брюксел: Никога не съм виждала белгийците по-ядосани

От пет години живея тук, познавам белгийците като сдържани хора и за пръв път ги виждам толкова гневни и ядосани.

Това разказа при последното си включване, пред метростанция „Малбек“ в Брюксел, където стана една от експлозиите при вчерашните атентати, българката Милена Илиева, автор на блога „Живот в Белгия“. Тя показа как зад нея хората оставят цветя и палят свещи в памет на загиналите.

По думите й хората се питат какво ще означава занапред „политически коректно“ и „мултикултурно“ общество и докъде може да стигне прагът им на търпение и поносимост.

Тя спомена и слуховете, че атентатът е бил планиран за понеделник, като целта е била атомната електроцентрала. Съобщи също, че са подадени първите оставки – на вътрешния и правосъдния министър, които засега не са приети.

И днес Брюксел е много тъжен, много сив, въпреки че бавно се опитва да се изправя, разказа още Илиева. „Има страх. Сутринта на спирките виждах как хората се оглеждат. Усеща се, че нещо се е прекършило и вече не е същото. Тук съм от пет години и за мен това е ново“.

Милена разказа, че много трудно се е добрала до мястото сутринта, тъй като мерките по сигурността са драконовски, въпреки отварянето на повечето вътрешни артерии.

Полицаите са навсякъде и може всеки един момент да ви спрат и проверят, добави тя.

По думите й най-страшното е, че непрекъснато идват още и още новини, които никак не са добри, като спомена, че броят на хората в неизвестност и на ранените расте.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …