неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българка в Брюксел: Децата ни са блокирани в училище, не можем да ги вземем

Българка в Брюксел: Децата ни са блокирани в училище, не можем да ги вземем

Серия от взривове, които бяха определени като терористични атаки, разтърсиха Брюксел тази сутрин. Две експлозии избухнаха в залата за заминаващи на летище “Завентем” около 8 ч. местно време. Малко по-късно трети взрив разтърси метростанция „Малбек“, недалеч от сградите на европейските институции.

До момента се съобщава за поне 26 загинали – 11 на летището и 15 в метрото, както и за десетки ранени. Данните не са потвърдени официално, като е възможно броят на жертвите да нарасте.

От външното ни министерство съобщиха, че няма данни за пострадали българи.

В еМисия България говорителят на МвнР потвърди това, като добави, че са получили телефонни обаждания само от разтревожени роднини, които не са успели да се свържат с близките си в Брюксел.

Тя препоръча за тази цел да се използва системата за регистрация на МвнР, както и спешният телефон за проверка на пострадали – +42 2 506 47 11 в Брюксел. Мобилните мрежи в града бяха пренатоварени и прекъснати, като властите препоръчаха хората да се свързват само по интернет или чрез есемеси.

„Сигурна съм, че до няколко дни обстановката ще се успокои, но дотогава моля тези, които са там, да спазват препоръките на местните власти“, каза още Жотева, като препоръча сънародниците ни в Белгия да се свържат с българското посолство. Тя не можа да потвърди информациите, че наши дипломати и държавници, сред които и председателя на парламента Цецка Цачева, ще бъдат изтеглени от там.

По думите й няма данни и за повишени нива на опасност в други държави, като спомена само затварянето на границата между Белгия и Франция.

В предаването се включи и българската Милена Илиева, автор на блога „Живот в Белгия“, която живее в Брюксел.

„Ако трябва да опиша случилото се с две думи, то те са „шок и ужас“. Лично аз никога не съм била по-шокирана в живота си“, каза тя.

Илиева е изключително притеснена и за двете си деца, които са на училище, но поради ситуацията няма връзка с тях. Училищата в града са затворени, но децата ни са вътре и нямаме право да ги вземем до второ нареждане, обясни тя. По думите й родителите получават периодично информация от ръководството на училището, че децата им са добре, но това не е достатъчно да ги успокои.

„Целият Брюксел е абсолютно блокиран, целият градски транспорт е парализиран. Хората нямат връзка с близките си, като и до момента не успявам да се свържа с всички от тях. Не съм сигурна колко време ще трябва на Брюксел да се възстанови от това, което преживява. Към момента призивът е всички да останат по домовете си и да следят новините“, разказа още тя.

В студиото на еМисия България разговаряхме и с колегата ни Цветомира Годинова, която доскоро бе в Брюксел. Нейният приятел все още е там и тази сутрин е трябвало да пътува. Именно той й се обадил, за да й съобщи какво се случва сутринта, с все още съвсем оскъдна информация.

Тя припомни, че заради предстоящия католически Великден днес и утре са последните работни дни, вкл. за европейските институции, и има голямо движение на хора навън от града.

Според друг наш сънародник – Нено Ненов, който се включи от Брюксел, нещата в града малко са се нормализирали, а координацията на властите е на по-добро ниво.

„Единствено няма яснота коя услуга кога отново ще бъде пусната в движение. Хаосът е по-скоро в очакването какво ще се случи по-нататък“, каза той.

Ненов отбеляза и парадокса, че властите са призовали хората да си стоят у дома, но поради спрения напълно градски транспорт, много от тех е трябвало да се приберат към къщи пеша по улиците.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Моля ви, проверявайте си текста за правописни грешки преди публикация. Все пак сте медия….